Délmagyar logó

2018. 12. 12. szerda - Gabriella 0°C | 5°C Még több cikk.

Volt egyszer egy makói fürdő

Makó - Annak apropóján, hogy megkezdődött a makói fürdő régi épületének bontása, és hamarosan újat építenek a helyére, a József Attila Múzeum felhívást tett közzé, hogy összegyűjtse a régi fürdőről készült, vagy ahhoz kötődő fotókat az első termálkút fúrásától az átépítés indulásáig.
Várnak versenyeket, rendezvényeket megörökítő fényképeket éppúgy, mint itt készült családi, baráti összejövetelek fotóit. A képeket március 31-éig lehet bevinni a múzeumba – az így összegyűjtött anyagot felnagyítva, rendszerezve, a szerzők megjelölésével fogják kiállítani Volt egyszer egy fürdő mottóval.

Olvasóink írták

 • 12. mar_ci 2010. január 28. 03:18
  „9., 11 hozzászóló
  A közgazdasági ismereteket fel kellene eleveníteni a felvetések kapcsán.
  Beruházni akkor szabd, ha van kielégítettlen, valós szükséglet. Jelen esetben nálunk 5 csillgos fizetőképes igény nincs annyi, hogy egy ilyen beruházás a látogatók pénzén megtérüljön. Tehát nem épül. Itt csak 3 csillagos igényre van pénz. Az ide hozott példák esetén a beruházó úgy ítélte meg, hogy van Németországban annyi tehetős, hogy megépíti. 9. Téged cak azért érint, mert azt írtad, hogy nincs tőke. Mindenre van tőke. Csak a szükséglet nincs. Egy jó üzleti tervre mindig van pénz a bankokban. Csak ki kell mutatni, hogy megtérül.
  A mnakói fürdő esetén pontosan ez okozza a félelmeket. Mi lesz ha nem lesz akkora forgalom, hogy a beruházási hitel törlesztésre és a költségekre nem lesz elég a bevétel?
  Miért nem emlegettétek az Emirátusokat? Az még nagyobb luxust tud nyújtani.”
 • 11. polarbear 2010. január 26. 09:30
  „Embör!
  56 Eurós családi belépőjegy mellett lehet is szép Bad Aibling...
  4 órás felnőtt jegy 15 Euro... + útiköltség+ szállás +kaja...ilyen árfekvésben. A hülyének is megéri..
  Abban igazad van, hogy mifelénk a "wellnessközpontok" jó része olyan mint a magyar narancs,dehát ha nincs akkora tőke...”
 • 10. mar_ci 2010. január 23. 12:08
  „Kedves Nagyi8!
  Felvetéseimre nem adtál választ! Ennyivel nem úszod meg. Ismét ide másolom:
  143. mar_ci 2010.01.16. 12:29
  Kedves Szendvicsember, Kedves Don Duijote!
  Megpróbálom értelmezni a szórólapon elküldött szövegedet, de ebből csak azt tudtam kihámozni, hogy te magad egy közgazdasági analfabéta vagy és olyan embereket akarsz ezzel a szöveggel megtéveszteni, aki a mélynyomorában úgyszintén nem tudja értelmezni a körülötte történteket.
  Merthogy létezik a "jó magyar parasztész", mégha közgazdaságot nem is tanult az ember.
  Vegyük a fogalmat! VESZTESÉG= Bevétel - Költség (ha ez negatív előjelű). A beruházás nem tartozik ebbe a fogalomkörbe, mert az egy létesítményben ugyanúgy megmarad értéknek, mintha pénz formában lenne. Egy ilyen létesítménynél az AMORTIZÁCIÓ kerül csak be egy-egy év költségei közé. Ez durván 50-70 millió Ft lesz évente.
  Az üzleti terveben leírtak nem feltétlenül követendők. Van rá mód, hogy a bevételhez közelítő költséggel üzemeljen a létesítmény, ill. vannak marketing ls szervezési eszközök, amellyekkel a bevétel növelhető.
  A másik nagy kérdés, hogy ha rajtad múlna mit tennél ezzel a beruházással? Leállítanád? Na az lenne az igazi veszteség. Ebben az esetben a megnyert közbeszerzés után, a megkötött szerződések egyoldalú felbontása miatt a KEVIÉP vita nélkül megnyerné a Bíróságon a kieső hasznát. Így fizetni kellene további sok 100 milliót és még épület sem lenne belőle. Azután meg ott van a felvett hitel. Annak a készenlétben tartása és kamatai is fizetendő. Meg már kifizettük az előkészítés, tervezés költségeit is. Ez ujabb 100 milla.
  Kampányolhatsz ezzel a témával, de mond azt is meg, hogy ha rajtad múlna, mit tennél ebben a témában?

  Szórólapodból nekem az jött le, hogy ha rád szavaznék, akkor a laikus hozzánemértésre szavaznék. Kevered a szezont a fazonnal, összeadsz olyan számokat, amit nem lehet egy fogalomban kezelni. Ködös , megtévesztő propaganda ez.
  145. mar_ci 2010.01.17. 10:25
  Szivesen elvitatkozom a fürdőről a szkeptikusokkal. A beindítás előtt én sem gondoltam mást, mint azt, hogy kisebb falatokban kellett volna fejleszteni a fürdőt. Attól ezek a kisebb falatok lehettek volna egy komplett fejlesztés része. Sőt ,helyesen fogalmazva, egy nagy részeként kellett volna szétbontani kisebb lépésekre.
  De most már ezzel nem lehet számolna. A kocka el van vetve.
  Van elképzelés egyébként a jobboldalon a fürdő olyan üzemeltetésére, ami biztosítja a bevételhez igazított kiadásokat. Ezzel mérsékelve a veszteséget és bevárva a szálloda és más kiegészítő szolgáltatásokat ill. a turizmus fellendülését.

  146. mar_ci 2010.01.17. 10:45
  Kedves Szórólapgyártó Szendvicsember! Kedves Don Quijote!
  A szórólapon szereplő szakszerűtlenségről szóló megjegyzéseimet szó nélkül hagyta. Remélem, hogy ezt az időt a felkészüléssel és konzultációval töltötte. Éppen ön szokta megfedni a vitapartnereit, ha a felvetéseire nem válaszolnak. A hallgatás beleeggyezés - írta legutóbb. Én ezt az óvodás szólást itt nem használnám.
  Csak arra kérem, hogy ezt a témát ilyen megtévesztő módon tovább ne tárgyalja. Ne a többiek mocskolásán akarjon szimpátiát szerezni. Fejtse ki azt, hogy mit tennének ezek helyett. Erről a szórólapon egy szó sem hangzik el.
  Kérem vegye elő a szórólapot! Olvassa el a "JELENLEGI CÉLUNK:" után írtakat! Ez alapján a céljuk:
  1, A fürdő költségeit 8 milliárdra emelni ?
  2, Adót emelni a fürdő miatt ?
  3, Támogatják a civil mozgalmat, de mivel?
  4, Tippelnek. Ez cél?
  Ez így egy kicsit zagyvaság.”
 • 9. embör 2010. január 22. 19:55
  „Miközben mi itt Magyarországon azzal áltatjuk magunkat, hogy fejlett fürdőkultúrával rendelkezünk, Nyugat Európából azért egy kicsit másképp fest a helyzet. Aki egy kicsit utánanéz az interneten, olyan wellness-központokat és fürdőhelyeket találhat, amilyeneket itthon egyik felkapott balatoni szálloda, vagy budapesti gyógyforrás sem közelíthet meg. Futurisztikus környezet, letisztult formák, csodálatos színek és fények, és luxus kényeztetés minden mennyiségben.


  Ha arra vállalkozol, hogy autóba ülsz és felkeresel néhány ötcsillagos fürdőközpontot Európában, nem kell nagyon messzire menned. Tirolban, a 140 szobás AquaDome központban mindent megtalálsz, ami egy hétvégi felfrissüléshez, testi-lelki kikapcsolódáshoz kell. A hósipkás hegyek között megbúvó hotel fürdőjéből több irányban is kiúszhatsz a szabadba, ahol megvilágított vízi folyosókon lebegve gyönyörködhetsz az alpesi táj szépségeiben. A szépségcentrum és a wellness központ a legmodernebb design szerint épült, mintha az Enterprise csillaghajó rekreációs központja lenne.
  * * * *  Nem sokkal messzebb, Németországban, Münchentől harminc kilométerre egy másik jövő-wellness centrumot találsz, a neve: Bad Aibling. A weboldalon látható terek és épületek látványa önmagáért beszél, ehhez képest egy siófoki vállalkozó stílusban berendezett szálloda bizony nagyon is kelet-európainak hat az utazók számára.


  A hatalmas központi iglu-forma épület gyomrában számos medence és szauna található, a dekoráció és a mozaikkal borított fürdőterek képzőművészek által tervezett enteriőrök. A fürdő természetesen nemcsak szép, hanem minden elképzelhető wellness szolgáltatást kínál, hogy a vendég minél jobban kipihenje a hétköznapok fáradalmait.
  * * * *  Végül egy svájci különlegességet ajánlunk: a Therme Vals gyógyfürdő központot konkrétan egy alpesi hegy oldalába vájták, falai tükörsímára csiszolt helyi sziklatömbökből állnak, hat gyógymedencéje pedig messze földről vonzza a feltöltődni vágyó turistákat.”
 • 8. mekgajver 2010. január 19. 09:29
  „Németh P, svájci milliomom: ebben a mondatában nem lát ellentmondást? "nem riad vissza semmitől, csak nem mer szembe nézni " Aki nem riad vissza semmitől, az mindennel szembe mer nézni nem?
  Itt meg talán már forradalmat vizionál: "Legkésőbb akkor a Mágorinék és mekgajverek ellen fordulnak"
  Esetleg a Fideszesek nyilvános akasztásában reménykedik? Szerintem jobb lesz, ha kicsit tartalékolja a muníciót, mert a választásokig még van 83 nap, ne hogy a nagyszámú rajongója megunja a 9/c papír történetét....”
 • 7. mekgajver 2010. január 19. 09:22
  „Németh P. svájci milliomos: Melyik pártalakulat van többségben Makón és irányítja a várost? Az Mszp és Búzás.
  Ki igérte meg, hogy betekinthet a fürdővel kapcsolatos iratokba? Az MSzp és Búzás. Ennek ellenére ki vonta meg ezt a jogát? Az MSzp és Búzás. Kit mocskol maga vég nélkül e miatt? Mágoriné Andreát és Orbán Imrét.
  Kedves Németh P. svájci milliomos: Maga az Mszp szekértolója, egy olyan párté, amelyik 8 év alatt tönkre tette Magyarországot, most meg a parlamenti helyekért küzdenek a képviselői, hogy a mentelmi jog megmentse őket a börtöntől.
  És ez mindenféle fürdő ügytől függetlenül így van. Az erkölcsi érzéke önnek nulla kedves Németh P. svájci milliomos.”
 • 6. nagyi8 2010. január 18. 22:28
  „Tisztelt Fórumozók!

  Valószínű jó néhány fórumozó egyet ért abban, hogy az MSZP-SZDSZ és Makón az SZDSZ-nek megfelelő PSZM tette tönkre az országot és Makót is. Reméljük, az országos szavazás változtat ezen. A PSZM leváltására várnunk kell őszig...

  Szokatlan jelenség azonban a makói ,,jobboldali" JME szerepe. Szerintem egy jobboldali irányú párt/egyesület nem szavazhat meg egy kisvárosban milliárdos veszteséget! A JME egyesület azonban a lakosság ellen, a balatonöszödi Buzás mellé állt és 2009.11.04-én megszavaztak a baloldali 3 milliárdos veszteségét. Ez nagy hiba volt! A JME, MSZP és PSZM megszavazták! Ez annál taszítóbb, miszerint egy évvel hamarabb ugyan ezek a személyek NYERESÉGES üzemet szavaztak meg:
  Mágori J-né, Dr. Orbán I. és Nagy-György J.
  Ők olyan jogfosztók mellé álltak, mint az MSZP, PSZM. Erkölcsi és morális értelemben vesztettek, az biztos. Valószínű, hogy ezt nem fogják elismerni, de sok.sok lakosnak ez a véleménye.

  Felhívom a figyelmet arra, hogy a 2009.11.04-es önkormányzati ülés 19/C pontját nem helyezte ki a szégyen önkormányzat a világhálóra, pedig köztudott, majdnem minden anyagot kihelyeznek. Ezt nem. Vajon miért nem?
  Ezt a simlisséget könnyen le lehet tisztázni:
  Jómagam megvettem az önkormányzati ülést a Makó TV-től.
  Másik, olcsóbb lehetőség, hogy beírnak az önkormányzatba és kikérik a ,,19/c Határozati Javaslat"-ot. Nyilvánvaló, hogy a szégyenek és gyávák bújnak a felelősség elöl.
  Nekem papíron is meg van. Ha valaki le akarja másolni, jelentkezhet.

  Mint ahogy mekgajver is védi a ,,mamiját", nem riad vissza semmitől, csak nem mer szembe nézni a Mágoriné tettével:
  Megszavazta a makói milliárdos veszteséget. Megszavazta és fizetteti a szegény makói lakossággal, miközben ő és a támogatói milliókban dőzsölnek.
  .
  Ilyenek miatt nyomorog Magyarország és Makó is.
  .
  A Makó és Kistérség lakossága azonban már szórólapokon keresztül értésült a JME szégyenletes 2009.11.04-i milliárdos veszteséget megszavazó lépéséről. Ez a téma folytatódik az országos választásig és még jobban az ősszel a helyi választásig. Sőt, még utána is. Minden érdeklődő tudja és még jobban tudni fogja a fentieket. Ebben a témában a széles lakosság tájékoztatása nem a Délvilág és a mekgajver kezében van.

  És a végső véleményalkotás a nép kezében lesz: az óriási fürdő veszteségek hatására az önkormányzatnak adókat kell emelni. Legkésőbb akkor a Mágorinék és mekgajverek ellen fordulnak. Mert ha valami a lakosság saját zsebre megy, akkor gyorsan kapcsolnak.
  .
  Üdvözlettel”
 • 5. nagyi8 2010. január 18. 18:04
  „Előtörténet:
  A Makói Önkormányzat meghirdette az önkormányzati lapban, Makói Hírek, a fürdő irataiba való betekintést 2008. május 23-án, az 5. oldalon.
  Utána pedig megtagadták. Hazudtak a város lakosságának.
  2009. szeptember 8-án a Szegedi Városi Bíróság ítéletében megállapította, hogy jogtalanul fosztották meg a lakosságot - közberuházás, közpénz - a betekintési jogától.
  Fellebbeztek a jogfosztók a Szegedi Megyei Bíróságra.

  2010. január 12-én lezárult az ügy a Szegedi Megyei Bíróságon. Jogerőre emelkedett az elsőfokú ítélet.

  **************

  Mit jelent nekünk lakosoknak a jogerős győztes ítélet?

  Negatív oldal az,
  hogy az ítélet nem tudja megakadályozni a hazugok fürdő építését.
  Azt sem tudta megakadályozni, hogy 2009.11.04-én az erőszak-képviselők megszavazták az (ELSŐ) 3 milliárd forint fürdő veszteséget (ELŐRE). Ez a veszteség az építési költségen felül értendő.
  Azt sem tudta megakadályozni, hogy kizárjanak minket a fürdő beleszólásába, pedig a mi pénzünkről van szó.

  Pozitív oldal az,
  hogy igazat kaptunk a bíróságon.
  Az is számít, hogy Brüsszel egy érvényes bírósági ítélettel vizsgálhatja ki az erőszak-fürdőt (a panasz EU-száma: 90/2009)
  A legpozitívabb, hogy a lakosság az ez évi választások előtt tényeket kap a kezébe, nem szubjektív meséket. Ennek megfelelően szavazhatnak.
  Az is pozitív, hogy kiderült a fürdő-ügyben, hogy a Fidesz, JME, MDF (a hallgatásával) és az MSZP, PSZM össze fogtak ellenünk, lakosok ellen.
  Az s pozitív, hogy a mintegy 6´000 makói lakos elé állhatunk, akik aláírták az ,,olcsóbb fürdőt" és közölhetjük velük, hogy a bíróságon igazat kaptunk, kisemmiztek a jogainkból.

  *************

  A 8 milliárdos őrület:

  Építési költség: 3.6 milliárd
  (eddig) Megszavazott veszteség: 3 milliárd
  Deviza veszteség CHF/HUF: kb. 800 millió
  Kamat, kezelési költség: 200 millió (kb. 10%)
  Szokásos építési drágulás: kb. 500 millió (Hagymaház 30-40%-al lett drágább)

  ************
  Reméljük az országos, és helyi választáson takarodnak a hazugok!

  ****************

  A makói jogfosztásnak személyi felelősei is vannak:
  1. Dr. Buzás Péter polgármester, országgyűlési képviselő, jogász(?)
  2. Dr. Bánfi Margit jegyző, jogász(?)
  3. Az erőszak-képviselők, akik támogatják a jogfosztást (jogászok?)
  4. A pártok: MSZP, SZDSZ, PSZM, JME, MDF és a Fidesz Mágorinén keresztül.
  .
  Köszönet azoknak a jobboldali képviselőknek, akik NEM szavazták meg a fürdő-gigalomániát.
  .”
 • 4. richifater 2010. január 18. 17:28
  „Itt nem marakodni kellene, hanem vissza emlékezni. Én itt a makói fürdőbe éltemle a fiatalságom jó nagy hányadát. 1963 ba apám is itt dolgozott a fürdő építésén, ő makói volt. Most ezt nem fogja itteni ember építeni. Igy nem mondhatja el senki hogy az őse itt dolgozott. Köszi Buzás Péter. SZERETÜNK!!?????????”
 • 3. mszp2009 2010. január 18. 13:10
  „És lesz egy szép új fürdőnk, a Makóiaknak ez nagy lehetőség, köszönjük a vezetésnek!”
 • 2. Bonaparte 2010. január 18. 11:50
  „Volt egyszer egy makói néplavor”
 • 1. maggyarok 2010. január 18. 07:24
  „Nekem sok képem van, főleg ahol a törzsgárda iszik, ezeket is lehet küldeni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz év után új szemétszállító Makón

Makó - Várhatóan új szemétszállító cégget bíz meg idén Makó városa: miután a Bio-Pannónia szerződése… Tovább olvasom