Délmagyar logó

2019. 02. 17. vasárnap - Donát -2°C | 12°C Még több cikk.

Vonzó célpont a megújult víztorony

Makó - Szeptember végén egy hétvégén át újra látogatható lesz a nemrégiben felújított makói víztorony – az augusztusra meghirdetett két napon akkora volt az érdeklődés, hogy sokan már nem jutottak fel.
Minden várakozást felülmúlt a makóiak érdeklődése a felújított víztorony iránt: több mint 140-en keresték fel két nap alatt szervezett csoportokban – tájékoztatta lapunkat Bende Flóra, a Makó Térségi Víziközmű Kft. szóvivője. Mint beszámoltunk róla, a város legmagasabb épületének felújítása április közepén indult, és július közepén fejeződött be.

Aki kívülről szemléli, a korábbi állapothoz képest annyi változást vehet észre, hogy a Návay Lajos téren 44 esztendeje álló, 43 méter magas víztorony immár nem szürke: pasztellsárga lett, alul sötétebb, felfelé világosodó árnyalatban, a jellegzetes bordákat ráadásul külön árnyalat teszi hangsúlyosabbá. A felújítás persze nem csak szépítésből állt: a Söpkéz Gusztáv által tervezett, csúszózsalus technológiával épült betonmonstrum falán az épület természetes mozgása, illetve a korrodáció miatt repedések, mállások keletkeztek, ezeket ki kellett javítani, illetve a falfelületet az időjárásnak ellenálló védőréteggel kezelni.

Az első két napon 140-en mászták meg a víztorony teraszára vezető lépcsőket A szerző felvétele
Az első két napon 140-en mászták meg a víztorony teraszára vezető lépcsőket
A szerző felvétele

Mindent Makóról


A delmagyar.hu hivatalos makói Facebook-oldala, nem csak makóiaknak.


Menet közben kiderült: a 18 milliós, a torony tetején elhelyezett távközlési berendezések bérleti díjából fedezett alapos felújításra valóban szükség volt. A víztornyot a felújítás ideje alatt csak zöld hálóval borított állványerdővel takarva figyelhették meg a makóiak. Miután ez lekerült róla, az ivóvíz-szolgáltató a helyi Tourinform-irodával összefogva látogatási napokat hirdetett meg, amelyre olyan sokan jelentkeztek, hogy hamarosan, szeptember végén ismét kijelölnek majd két hasonló napot. A 800 köbméter vizet tároló torony egyébként a felújítás előtt is kedvelt turistacélpont volt, mi több, egyszer eljegyzést is tartottak itt. A tetejére 196 lépcső visz fel, odafent terasz van, ahonnan jó időben nemcsak a város teljes területe, de a szegedi dóm is látható. Bende Flóra azt mondja, a turistacsoportok látogatását – előzetes időpont-egyeztetés alapján – a továbbiakban is szívesen fogadják.

Olvasóink írták

 • 9. jagoda194 2013. augusztus 29. 11:02
  „A víztorony nagyon szép, felületi egyenetlenségét korrigálhatták volna.”
 • 8. pog 2013. augusztus 25. 16:22
  „4 akkor kapd el és fuss...a víztoronyig ...és nézzed addig még nem lesz a kedvenc színed..”
 • 7. Francois 2013. augusztus 24. 10:47
  „Volt módomban olvasni az előző komit! Igaza volt arról mért nem írnak hogy a tömbházaknál az al és főmérők sose passzolnak! <moderálva>”
 • 6. makóvaros 2013. augusztus 23. 16:29
  „<moderálva>”
 • 5. makovaros 2013. augusztus 23. 16:22
  „1. Szerintem a beton szürkétől mindig jobb, amúgy meg élőben nagyon jól néz ki.”
 • 4. mszp 2013. augusztus 23. 15:50
  „1. pog 2013.08.23. 08:27 Ott a labda!”
 • 3. nezdcsak 2013. augusztus 23. 09:56
  „1,egyetértek!”
 • 2. vip007 2013. augusztus 23. 09:21
  „Ezek a képek nem igazán jól adják vissza a látványt. Élőben jobban néz ki.”
 • 1. pog 2013. augusztus 23. 08:27
  „semmi szépsége nincs egy színileg átgondolatlan összességében öcsmánynak mondható talán a régi állapota szebb volt csak pénz kidobás volt az egész...azzal kellene egész nap nézetni aki jóváhagyta...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Thaiföldi fiatalok tértek vissza Makóra

Két bangkoki fiatal diák érkezett vissza Makóra a Zoom to Europe and Asia videofesztivál alkalmából. Tovább olvasom