Délmagyar logó

2018. 12. 11. kedd - Árpád -1°C | 5°C Még több cikk.

Zátonyra futott Apátfalva és a vízügy pályázata

Keserűen vették tudomásul az apátfalvi cigány kisebbségi önkormányzat vezetői, hogy zátonyra futott a falu közmunkapályázata. A település a szervezést az Atikövizigre bízta volna, ám mint kiderült, ez nem lehetséges. Így elestek a 40 millió forinttól – és a munkalehetőségtől.
Károlyi Sándor és Kolompár Mihály. Apátfalván több cigány családnak is jól jött volna a féléves munkalehetőség. Fotó: Illyés Szabolcs
Meghiúsult Apátfalva szeptemberben benyújtott közmunkapályázata. Kiderült: a Cigány Kisebbségi Önkormányzattal közös elképzelés, miszerint az Atikövizig szervezésében dolgoztatnának 64 embert közel negyvenmillió forintból egy fél éven át – jogilag megvalósíthatatlan. A kisebbség képviselői méltatlankodnak, hiszen sok falubeli cigány család bízott a munkalehetőségben.

– Nem szabad megengedni, hogy a cigányok, kiváltképp a kistelepüléseken élő, különösen hátrányos helyzetben lévők csak a segélyre alapozzák egzisztenciájukat – mondja Károlyi Sándor, az Apátfalvi Cigány Kisebbsági Önkormányzat elnöke. – Mind a kormányzatnak, mind pedig az önkormányzatnak kiemelten támogatnia kellene a cigányok – legalább időszakos – munkához jutását. Éppen ezért bíztunk az Apátfalván is több tucatnyi munkaképes romát érintő közmunkaprogram.

Károlyi elmondta, több családot is biztattak a lehetőséggel. – Most úgy tűnik, hogy ez a sansz elúszott, hiszen úgy tudjuk, hogy a vízügyi igazgatóság be sem nyújtotta a pályázatot.

A tervek szerint a tenderen nyert pénzből az apátfalvi közmunkások – zömében cigány munkanélküliek – az ártérben dolgozhattak volna az igazgatóság irányítása alatt, az önkormányzat ezért bízta meg az Atiköviziget a szervezéssel. De az elképzelésekből nem lett semmi. Ifjabb Károlyi Sándor települési képviselő – a kisebbségi önkormányzat elnökének fia – azt mondja, azért bízták meg az Atiköviziget, mert több kritikus vélemény is elhangzott az utóbbi üléseken a cigány közmunkások munkavégzésének minőségével kapcsolatban. A bírálat szerinte nem volt megalapozott, de mégis az tűnt diplomatikus megoldásnak, ha a jogi lehetőségeknek megfelelően külső céget bíznak meg a szervezéssel.

Az apátfalvi cigány családok többsége számára még a fél évig tartó, időszakos kereseti lehetőség is megváltás lenne – véli a két gyermeket nevelő Kolompár Mihály, aki nagyon számított a közmunka-lehetőségre. Mégis a szerencsésebbek közé tartozik, mert miután elúszott a lehetőség, Makón el tudott helyezkedni.

– Két közmunkaprogramunk is sikeresen működik az önkormányzatokkal közösen – felelte kérdésünkre Dobi László, az Atikövizig igazgatója. – Valóban Apátfalva önkormányzata is megkeresett bennünket, hogy átadja a pályázás jogát, ám azt csak olyan céggel tehetné meg, ami saját tulajdonában áll. Az Atikövizig így már be sem nyújthatta a kérdéses pályázatot.

Sobi elmondta, a jelenlegi közmunkaprogramokban is alkalmaztak közel tucatnyi apátfalvit az ártéri munkákban. Nyertes tender esetén mindenképpen felveszik a kapcsolatot az érintett falvakkal és kisebbségi önkormányzatokkal, hiszen, mint elmondta: tapasztalat, hogy még ezeknek a szervezeteknek a segítségével is igen nehéz állandó és megbízható munkaerővel feltölteni a biztosított munkahelyeket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Visszanyeri régi fényét a Korona Makón

Ha lassanként is, de visszanyeri régi fényét, hírnevét Makó legelegánsabb étterme, a Korona.… Tovább olvasom