Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -3°C | 10°C Még több cikk.

Zokon vették a köztéri kamerák felszerelését a bűnözők

Makó - Betörtek a makói polgármester házába a választási kampány idején. Ezt maga az érintett mondta el a legutóbbi testületi ülésen. Sokan úgy vélik, ez az alvilág válasza arra, hogy a város egy hónapja üzembe helyezte az ország második legnagyobb térfigyelőkamera-rendszerét.
A makói térfigyelő rendszer igenis megszolgálja az árát – szögezte le Palicz András rendőrkapitány a makói képviselő-testület legutóbbi ülésén. Márton Imre képviselő kérdésére válaszolva az alezredes arról tájékoztatott, hogy a rendőrök folyamatosan tanulják a 93 kamerából álló rendszer használatát, és vannak eredmények. Fogtak köztéri rongálót, csökkent a bűnesetek száma, kevesebb a betörés is.

Ezután volt némi derültség, mert az állítás nyilvánvalóan igaz, csakhogy a megtörtént esetek között volt a polgármester Eötvös utcai házát érintő betörés is. Ez a rendőrségtől kapott információk szerint az április 19-ére, hétfőre virradó éjszakán történt, a nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik, de csak az ülésen beszélt róla először Buzás Péter. A politikus a körülményekről és az eltulajdonított értékről nem mondott semmit, azt viszont megjegyezte: nem lehet véletlen, hogy mindez azok után történt vele, hogy ellenfelei a kampányban a vagyoni helyzetéről szóló fekete röplapokkal támadták. A szórólapon szereplő összegnek a harmada igaz, s tényleg vett Kiszombor mellett földet, de zártkertes területen, úgyhogy a megvásárolt darabot tizenegynéhány helyrajzi számon tartja nyilván a földhivatal, így kellett szerepeltetni a vagyonnyilatkozatban is.

Kameraszerelők a makói múzeumnál. Ez az ország második legnagyobb térfigyelő rendszere. A szerző felvétele
Kameraszerelők a makói múzeumnál. Ez az ország második legnagyobb térfigyelő rendszere.A szerző felvétele

A városban az az általános vélemény, hogy a betörés az alvilág erődemonstrációja volt. Így üzent az önkormányzatnak, amely a rendőrséget segítve próbál közreműködni a közbiztonság javításában, és költségvetésében a fejlesztésre szánt összeg 10 százalékát erre költi. A városban tavaly 28 százalékkal csökkent a vagyon elleni bűncselekmények száma, és a makói kapitányság nyomozói voltak a legeredményesebbek a megyében. Egy helybeli rendőr ötlete nyomán több százan rendeltek biztonsági berendezést a házukra, a térfigyelő rendszer pedig a második legnagyobb ilyen hálózat az országban. A kapitány az ülésen a képviselői kérdésre válaszul arra is kitért, hogy a kihallgatott bűnözők szerint a város tényleg „veszélyes tereppé" vált, másrészt a kamerák elhelyezkedése foglalkoztatja a makóiakat. Az Eötvös utcaiak is kérdezték, lehetne-e fordítani az ottanin. Ez azonban azért is bonyolult dolog, mert ha megfordítják – magyarázta jellegzetes, szelíd mosolyával a kapitány –, mások esetleg azt mondhatják, hogy a polgármester beállíttatott magának egy kamerát.

Azt a rendőrök nem mondják, de nyilvánvaló, hogy ha egy profi betörő mindenáron be akar menni valahová, megtalálja a módját. Ám egyrészt a profik kevesen vannak, másrészt az ő mozgásterüket sem csak a biztonsági berendezések szűkíthetik, hanem a közösség összetartó ereje és figyelme. Ez már nem a pénzen múlik. Mindenesetre a hétvégi városnapon a nyugdíjasoknak rendezett vetélkedő – amelyre készülni is kellett – ezúttal a közbiztonságról szól. A zsűri elnöke pedig a rendőrkapitány lesz.

Olvasóink írták

 • 15. ledfal 2010. augusztus 12. 22:10
  „www.ktledmedia.eu ledfal bérlés vásárlás hirdetés
  a köztéri reklám jövője elkezdődött. nincs erdőirtás, nincs szemét, csak a technológia”
 • 14. boby01 2010. május 31. 14:55
  „állatkínzónyúzó szia én királyhegyesen élek már több mint 20 éve és még csak nem is hallottam kutya viadalok-roll de mesélj hátha én is megtudok valami ujjat kicsiny falunk-roll sokat gondolkodtam ki lehet az a román származású srác aki az apjával él de nem tudok rájönni segíts 1 kicsit mert nem tudok rájönni
  máskülönben én is elítélem az ilyen embereket mert ha nem bírja fent tartani a kutyáját akkor altassa el 1500ft még mindig jobb mint halálra kínozni na írj légyszíves köszi”
 • 13. zolcsi44 2010. május 08. 19:38
  „Az ön ámitás és ön dicséret rendkivül büdös témáját feszegeti a makoi rendőrség. Szerintem egy szart sem ér. Akiket elkapnak,vagy valamit megtelálnek az absszolut véletlen. Ebből csinálnak nagy -nagy müsort, jutalmazást stb. Egyetlen egy jo cselekedetük, hogy ha elkapnak egy szerncsétlen nyugdijast akinek nem világit a motorja megbüntetik l5-2o ezer Ft-ra. Kurva nagy élmény!!!!!!
  Ilyenek vagytok sajnos, a kocsma pultnál tudtok teljesiteni, máshol nem.
  A marosparti bigecsbe folyik a fosztogatás, sötétedés után még párosával sem mertek lemmenni. Ja de igen a Tüzolto üdölöig, ott van pia.”
 • 12. állatkínzónyúzó 2010. május 07. 21:51
  „Királyhegyesre is elkelne egy pár kamera! Most jutott tudomásomra,hogy egy háznál(ahol egy román származású srác lakik apjával) rendszeresen kutyaviadalokat szerveznek. Már nem egy elpusztult kutyát találtak a közeli csatornában. Sőt! Ez a tag a saját kutyáját éheztette halálra.Egy ismerősöm kutyája is odakerült az utolsó pillanatban sikerült kihozniuk. Na ez a durva! Tuti,hogy sokan tudnak róla,szomszédok stb...de mindenki kussol! Tudom,hogy nem ide kapcsolódik,de kérem ha vki tud segíteni,hogy lebukjanak ezek a rohadékok kérem írjon! Ezúton kérek mindenkit,aki csak tudja adja tovább! Persze a rendőrség sehol nyilván a polgármester ügye előrébb való!”
 • 11. sunyifigyelő 2010. május 06. 19:51
  „Ha hozzám bejönnek, én gyorsan elintézem, fejbe lövöm mint egy nyulat, aztán 3 ügyvédem majd bebizonyítja hogy jogos önvédelem volt, nem kell ezekkel szarakodni!”
 • 10. Egyolvasó 2010. május 06. 19:17
  „És eljött az idő mikor azokhoz látogatnak a hívatlan vendégek akiknek több értékük van mint az életük..”
 • 9. Ungarn 2010. május 06. 18:50
  „Ez a cikk újabb gyöngyszeme az újságírói fikciónak!
  Ha nem lenne odaírva az újságíró neve,akkor is tudnám hogy ki ő!”
 • 8. mackósajt 2010. május 06. 17:57
  „Az eötvös utcai másik bűncselekményről miért nem írt a DM? Az egész városba azt beszélik,hogy tán Buzás jól elagyabugyálta a felségét az eset kapcsán! Erről ki tud többet?”
 • 7. dodó 2010. május 06. 16:33
  „Mit bámúsz paraszt? Mink romákok nem szeressük, ha níznek a parasztyai...”
 • 6. KolompárRómeó 2010. május 06. 13:57
  „Tisztelt bűnöző Urak! Mi meg kimondottan örülünk az önök tevékenységének. Jól működik ez a világ.”
 • 5. dara 2010. május 06. 13:18
  „Igen, a délvilág nem írta meg amit nem volt ajánlatos. A dolog elleni erőszak,kerékpárlopás, betöréses lopás, besurranás, nem volt lehetősége megírni, mert amiről nem tud a nép, az nincs.Még mindig itt tartunk. A magántulajdon védelme még mindig bűn.Igaz a közlekedési díjbehajtás sokkal egyszerűbb! Makón a rendőrség várja a betörés után a szükséges napokat és azután lezárja az aktát. Saját bőrömön tapasztaltam, de a leghatékonyabb bűnfelderítés itt mükszik. Az új képviselő Asszony figyelmébe ajánlom soraimat! A DV-nek pedig joga kell, hogy legyen a való tények közléséhez.Remélem, hogy a hatalom a saját bőrén tapasztalja a mi szeretett városunk"közbiztonságát". S egyszer s mindenkorra véget vet ennek a tendenciának.
  Lassanként nem fürdőturizmus leszünk, hanem betörőturizmus. Sajnos ez tapasztalat. Kérem a hasonló cipőben járókat, erősítsék meg soraimat!”
 • 4. cucusz 2010. május 06. 12:48
  „Betörnek, illetve besurrannak itt a gazemberek ebben a városban, ahova csak tudnak. Nem Búzás ellen irányult, hanem a lehetőséggel éltek, hogy betudtak jutni. Sajnos a Délvilág nem írja meg, hogy milyen sok lakás, ház betörés van Makón! Az átlag ember nem is gondolná, csak nem merik közzé tenni, mert akkor nagyon rossz lenne a bűnügyi statisztika. A térfigyelő kamerák meg szerintem nem sokat érnek, mert akik ellen irányul, azok úgy is kijátszák.”
 • 3. sunyifigyelő 2010. május 06. 12:38
  „Ja én meg zokon vettem hogy zavarja az internetet, ezenkívül a riasztókat, vezeték nélküli csengőket, egy kalap szar az egész!”
 • 2. dara 2010. május 06. 12:20
  „Mélységi felderítés, bűnmegelőzési koncepció, nem is tudják mi az. Mosolygó tájékozatlanság, az már komoly felderítési mutató. A kerékpáros boszorkányüldözéssel elveszítette a Makói rendőrség a kapcsolatát a felderítés civil tagjaival. Vannak infók, hogy a rendszer üzembeállítása előtt már tudták a kamerák helyét és rálátását a ....... az adott térségre. Miért vágta át a sündörség az odavezető út elérhetőségét. Anno régen volt igaz se volt, de délelőtt tudta bizonyos kollégánk az esti bűnmenetrendet.”
 • 1. 751510 2010. május 06. 10:18
  „Rasszista térfigyelőrendszer, ezt Horváth Aladár is megmondta...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nevet keresnek a maroslelei kultúrháznak

Maroslele - Megújult a maroslelei művelődési ház – arról viszont még nem döntött az… Tovább olvasom