Mórahalom és környéke

2019.09.11. 15:06

Gombnyomásra látható lesz Mária a zákányszéki templomban

Gombnyomásra, zenei aláfestéssel jelenik meg a mozgó oltárkép mögött a Szentháromság Plébánia-templom Mária-szobra.

A. T. J.

1842 körül épült a zákányszéki templom helyén egy kápolna és harangláb. Később kicsinek bizonyult, és 1925-ben megépült a mostani templom. A hordozható Máriát Szögfű Jánosné csináltatta. A szobrot három éve restaurálták.


Janes Zoltán plébános 2014-ben került Zákányszékre, ak­­kor találta meg a padláson. Egy­­szerű volt: fehér zománcfestékkel mázolták be, a szeme két fekete pötty volt, a ruhája díszítését csónaklakkal oldották meg. A plébános szerint a fa­­ragott szobor túl szép volt ah­­hoz, hogy ilyen állapotban ma­­radjon. Az alkotást egy Pécs melletti kisvárosban restaurálták 150 ezer forintért. A szükséges összeget a hívek, a rózsafüzér-társulat tagjai adták össze.

Janes Zoltán zenére hívja elő a Mária-szobrot. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

Janes Zoltán zenére hívja elő a Mária-szobrot. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN

– Üljetek le, és nézzetek, de nagyon – szólt a plébános, majd felcsendültek Georg Friedrich Händel Vízizene darabjának dal­­lamai, és a mozgatható oltárkép mögül szép lassan feltűnt a Mária-szobor. A szobor körüli ér­téktárgyak a hívek ajándékai, mindhez egy-egy történet tartozik. Van, aki autóbalesetet élt túl, más elhunyt hozzátartozója ékszerét hozta el. – A két koronát is a raktárban találtam, elvittem egy ötvöshöz, kifényesítettem, és megtalálta a helyét Mária és a kis Jézus fején – mutatta a plébános. A mise végén az Ave Maria dallamaira emelkedik vissza az oltárkép a szobor elé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!