Mórahalom és környéke

2019.09.08. 11:36

Nagykorú lett a bordányi Borostyán Dalkör

2002-ben alakult, idén lett 18 éves, azaz nagykorú a bordányi Borostyán Dalkör. A most 24 tagú csapat csütörtökönként találkozik, évente 18-20 fellépésük van.

A. T. J.

– A Bordányi Napló 2002. augusztusi számában megjelent egy felhívás „Ha dalolni támad kedvünk" címmel, amelyben a népdalokat, a dalolást kedvelő embereket szólítottuk meg. A kezdeményezés kedvező fogadtatásra talált, így 2002. szeptember 4-én megalakultunk. Kezdetben az általános iskolában működtünk a citerás gyerekek mellett Peténé Füzesi Márta vezetésével. Először helyi rendezvényeken léptünk fel: nemzeti ünnepeken, karácsonyi ünnepségen, falunapon, kultúra napján – mesélte Illés Mária, az énekkar jelenlegi vezetője.


A csoport Bordányon kívüli első szereplése 2003. augusztus 20-án Ópusztaszeren volt, a Kárpát-medencei magyarok Seprődi János Kórusszövetségének I. fesztiválján. 2004-ben a KÓTA – Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége minősítőjén a népdalkör alapkövetelményeinek megfelelve bronz fokozatot értek el.

Fotó: Szörényi Kevin Márkó

Fotó: Szörényi Kevin Márkó

– 2005 nyarán a népdalkör csoportjával képviseltük a községet a romániai Dettán a testvértelepülések találkozóján, melyen szép sikerrel szerepeltünk, az ott élő magyaroknak megható pillanatokat idézve – mesélte az énekkar vezetője. – Célunk az egyszerűtől eljutni a veretes, igényes énekléshez. Először ismerjük meg közvetlen környezetünk népdalait, majd jussunk el az egész magyarság különféle változataihoz – tette hozzá Illés Mária.


A Borostyán Dalkör tagjai csütörtökönként találkoznak a faluházban. Évente 18-20 fellépésük van, a rekordjuk egy évben 34 előadás volt. A dalkörnek jelenleg 24 tagja van, köztük néhány üllési. A legidősebb kórustag 92, a legfiatalabb még nincs 60 éves.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!