Mórahalom és környéke

2019.09.05. 10:44

2020 júniusára új piaca lesz Zákányszéknek

Kilencvenmillió forintos pályázati pénzből épül az új, több mint 300 négyzetméteres piac Zákányszéken.

A zákányszéki önkormányzat még tavaly májusban nyert támogatást a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) „Helyi gazdaságfejlesztés" tárgyú pályázaton a „Piaci infrastruktúra kiépítése a helyi termelők termékeinek térnyerése érdekében, Zákányszék" elnevezésű projekt megvalósítására, ami magyarul azt jelenti, hogy új piac épül a településen.

Arc a termékhez


A beruházás teljes költsége 90 millió forint, amiből 89 millió 693 ezer 383 forint a TOP-támogatás, a fennmaradó 306 ezer forint pedig önkormányzati önerő. Matuszka Antal polgármester elmondta, az eddigi piac egy szükségmegoldás volt, amely a postának helyet adó ingatlanon kapott helyet. – Fontos a helyi termékek piacra juttatása. Ezek a termékek kiskertekből kerülnek ki, így a termelők egyetlen lehetősége a helyi piac. Másrészt városia­sodunk is, nem mindenkinek van otthon kiskertje, nem mindenki tudja megtermelni a zöldséget-gyümölcsöt és tojást – magyarázta a polgármester.

Kulturált körülmények


– Jó ha tudjuk, honnan származnak ezek a termékek, amiket a jövőben kulturált körülmények között tudnak majd a termelők a vevőkhöz juttatni. A standok mellett üzlethelyiségek is helyet kapnak, már több helyi vállalkozó jelezte az érdeklődését. Ezekben az üzletekben már feldolgozott, konyhakész termékeket is be lehet majd szerezni – tájékoztatott Matuszka Antal, aki el is kísért minket a település szélén lévő egyelőre még üres telekhez.

Parkolók, vizesblokk és raktár


A Petőfi Sándor és Ifjúság utca sarkán lévő földterületen egy­előre egy vízcsap és egy földhányás jelzi, hogy itt hamarosan készül valami. Az önkormányzat már gondoskodott a közmű ellátottságól, a víz- és szennyvízcsatlakozás már elkészült.


Az akadálymentes termelői piac 336 négyzetméteres lesz. A tervezett épület fő része a fedett, 230 négyzetméteres piactér. Ezenkívül három zárt modulegységben kap majd helyet a téli árusítást biztosító helyiség, üzlethelyiségek, valamint vizesblokkok és raktár. A piachoz tartozik 20 parkolóhely, ezek közül egy akadálymentesített. Az épületet úgy alakítják ki, hogy igény esetén bővíthető legyen szerkezeti átalakítás nélkül. A környezettudatosság jegyében komplett napelemes rendszert is telepítenek.


A polgármester hozzátette, az év végéig, december 31-ig az 50 százalékos készenlétet szeretnék elérni. A közbeszerzési eljárás lezárult, a kivitelező kiválasztása folyamatban van. A piac 2020 júniusára készül el.

Piac vagy vásár


Szűkebb, hagyományos értelemben a piacok vagy piachelyek konkrét helyek, amelyek a bizonyos árukkal való rendszeres kereskedést szolgálják. Ha viszont a kereskedés nem kötött helyszínen zajlik vagy időben rendszertelen, azt vásároknak nevezzük. A piacok az ókor óta a mindennapi élet részei. Helyszínük többnyire a városok főutcája vagy főtere volt. A középkorban sok város a fejlődését piacának köszönhette, mint például a németországi Hannover, Frankfurt, Magyarországon Pest, Szombathely, vagy éppen az erdélyi Kézdivásárhely, a moldvai Jászvásár – utóbbi három a nevében is viseli ennek nyomát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!