Mórahalom és környéke

2019.08.03. 15:59

Hobbinak indult, gyár lett belőle - Az öttömösi mézeskalácsüzemben jártunk

Hobbinak indult, ma Öttömös egyik legnagyobb munkaadója az egykori tanítónő, Krabótné Tanács Anita néhány éve megvalósult álma, a mézeskalácsgyár, ahol nyáron sincs holtszezon, ipari mennyiségben gyártják az esküvői szívecskéket.

Arany T. János

Édes jelkép


A mézeskalács olyan sütemény, amely változatos alakjával és díszítésével sokféle jelképet jeleníthet meg. Készítése komoly hagyományokkal rendelkezik, eredetileg az isteneknek felajánlott ajándék. Számtalan receptje létezik, fő összetevője a liszt, porcukor, méz, tojás.

– Hobbinak indult. Az óvodá­ban benne voltam a szülői szervezetben, ahol az egyik jó­­tékonysági bálon kitaláltam, hogy készítsünk mézeska­lácsot, mert az még nem volt. Annyira élveztem, hogy el­­kezdtem elmélyülni a dologban – idézte fel öttömösi mézeskalácsgyárának kezdeteit az ügyvezető és főnökasszony, Krabótné Tanács Anita.

Hülyének nézték

Anita úgy gondolta, miért ne lehetne a karácsony mellett más ünnepekre is mézeskalácsot készíteni.


– Az árusítást és a terjesztést egyetlen ismerősömmel kezdtem, akinek adtam három darabot, hogy mutassa meg ő is az ismerőseinek. Híre ment az üz­­letnek, és elkezdtek befutni az első megrendelések. Akkor még az iskolában dolgoztam, ta­­nítottam. Párhuzamosan ment a két dolog, a tanítás és a mézeskalács-készítés, de rá kel­­lett jönnöm, hogy ez így nem megy. Akkor megvolt a három fiam, nem fért össze a gyereknevelés, a munka és a hobbinak indult mézeskalács. Meg kellett hoznom a döntést. Többen hülyének néztek, hogy egy biztos állást cserélek el a bizonytalanra. 2015-ben otthagytam az iskolát – mesélte lendületesen, miközben ciga­ret­tára gyújtott.

Külföldre is viszik

Külföldön és a külföldön élő magyarok körében is egyre nép­­szerűbbek a szuvenírként vásárolt mézeskalácsok. Anitáék ciprusi esküvőre is készítettek már ajándékot, és az egyik névből következtetve arab országba is került belőle. A karácsonyi dömping idején és húsvétkor nem tudnak annyit gyártani a mézeskalácsból, hogy ne tudják eladni. Már szeptemberben elkezdenek ké­­szülni az ünnepi kollekcióra.A vállalkozás két szálon fut: Ani­­ta egyéni vállalkozóként vi­­szi a cég egyik részét három alkalmazottal, a másik pedig egy szociális szövetkezet, ahol hat főt foglalkoztatnak. Ezzel Anitáék a település egyik legnagyobb munkaadói. – Öt éven át éjjel-nappal dolgoztam azon, hogy idáig eljussunk. Ha a férjem, Robi nem így áll hoz­­zá, akkor nem tartanánk itt – köszönte meg családja támogatását.

Furkáné Németh Tímea és Krabótné Tanács Anita a legszebb mézeskalács- portékáikat kínálják. FOTÓK: TÖRÖK JÁNOS

Furkáné Németh Tímea és Krabótné Tanács Anita a legszebb mézeskalács- portékáikat kínálják. FOTÓK: TÖRÖK JÁNOS

A tervek

Anita nem ül a ba­­bérjain. Ter­jesz­kedésben a fokozatosság el­­vét követi. A mézeskalácsot sa­­ját otthonukban gyártják, amit lassan kinőnek, ezért egyik álma egy telephely, a má­­sik pedig egy üzlet Szeged belvárosában. – Egyre érlelődik bennem a gondolat, és vagyok olyan határozott és eltökélt, hogy ha egy hétig nem alszom, akkor is megcsinálom – fogalmazott.


A gyártáson nem tudnak fej­­leszteni, inkább a tevékenységi kört bővítenék, azzal, hogy 3D-s nyomtatóval egyedi szaggatókat, kiszúrót is készí­te­nének és árulnának. Anita tanfolyamot is indítana, a legkisebbekkel pedig nyári gyerektáborokban ismertetné meg a mesterséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!