Mórahalom és környéke

2019.05.05. 16:32

Ízeket őriznek Zákányszéken - Lelkes helyiek jelentkezését várja a Zabosfa

A vidéki élet gasztronómiai értékeit szeretné bemutatni a zákányszéki Zabosfai Ízőrzők közössége, akik egyúttal hagyományt is szeretnének teremteni a kezdeményezéssel.

A. T. J.

– Már általános iskolásként érdekeltek a régi ételek. Édesapám vendéglátós volt, 50 évig ő csinálta a központban a vendéglőt. Egy élhető vidéket szeretnénk bemutatni a nézőknek, amelynek része a gasztronómiai hagyományok megőrzése – mondta Kazi Péter, Zákányszék alpolgármestere, a Zabosfai Ízőrzők közösség egyik tagja és megálmodója. Az alpolgármesternek másfél hónapja jutott eszébe, hogy videón örökítsék meg a hagyományos ételek készítését.


– Ahogy telnek az évek, egyre többen érezzük az igényt, hogy felidézzük az elmúlt 20-30, akár 40-50 év kedves emlékeit, emlékezzünk azokra, akik valaha küzdöttek fejlődésünkért, boldogságunkért, sorsunk jobbra fordításáért. Hiszem, hogy ezeket az értékeket tovább kell adjuk az utódok számára, és ezzel megőrizzük identitásunkat, magyarságunkat, értékeinket. Ezért hívtuk életre a Zabosfai Ízőrzők közösségét. Célunk, hogy azokat a recepteket, melyeket mindannyian jól ismertünk, mindenki számára elérhetővé tegyük és megőrizzük a jövő nemzedéke számára – tette hozzá az egyik ötletgazda.

Munkában a zákányszéki Zabosfai Ízőrzők, gasztronómiai hagyományokat örökítenek meg az utókor számára. Fotó: Zabosfai Ízőrzők

Munkában a zákányszéki Zabosfai Ízőrzők, gasztronómiai hagyományokat örökítenek meg az utókor számára. Fotó: Zabosfai Ízőrzők

Az első adásban a műsor házigazdája, Paraginé Tóth Edina könyvtáros sütött húsvéti fonott kalácsot. – A YouTube-on és a Facebookon is elérhető adásnak akkora sikere volt, hogy a nézők azóta is küldik nekünk a kalácsaikról készült fotókat – mondta Edina. A második adásban Kazi Péter készített háromfogásos – marhahúsleves, töltött tyúk, diós rácsos linzer –, hagyományos ebédet.


A harmadik műsort a hétvégén, szombaton veszik föl, abban Puskás Istvánné Marika néni sós és édes tésztát – töpörtős pogácsát és csörögét – készít majd.


A Zabosfai Ízőrzők arra kérik a zákányszékieket, hogy aki érez magában késztetést, hogy bemutassa főzési tudományát, keresse fel őket, és segítenek, hogy a családi kincs fennmaradjon az utókor számára. Jelentkezni a könyvtárban Tóth Edinánál, vagy a zöldségesnél, a Lengyel téren lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!