Mórahalom és környéke

2019.03.27. 18:34

Kakas Béla: Ez a zöldség a Jóisten egyik legfontosabb adománya - Elkezdődött a spárgaszezon a megyében - Fotók

Szerdán hivatalosan is elkezdődött a spárgaszezon Csongrád megyében. A legnagyobb termesztőnél, az öttömösi Spárga-Kert Kft.-nél a földtől az asztalig követtük az egyre népszerűbb zöldségnövény útját.

Arany T. János

A Csongrád Megyei Önkormányzat, Öttömös önkormányzata és a Spárga-Kert Kft. hagyományteremtő szándékkal szerdán közösen indította el az idei spárgaszezont. Mielőtt a munkások, a sajtósok és az öltönyös résztvevők nekiestek volna a zöldségszedésnek, Kakas Béla, a megyei önkormányzat elnöke történelmi pillanatnak nevezte a spárga felszedésének kezdetét.


– A spárga a Jóisten egyik legfontosabb adománya. Európában a táplálkozási kultúra fontosabb része, mint itthon. Hasznos élettani hatásai mellett ez az öttömösiek fő megélhetési forrása – fogalmazott az elnök, akitől Dobó István, Öttömös polgármestere vette át a szót. Elmondta, az 1930-as évek második felétől termesztenek a településen és környékén spárgát, amely része a megyei értéktárnak.


– Ez a növény a laza, homokos talajt szereti. Településvezetőként tudom, hogy kevés olyan ötlet van, ami a való életben is megállja a helyét, de a spárgának sikerült, szerencsés csillagzat alatt született – mondta Dobó, aki a vállalkozások közül kiemelte a Spárga-Kert Kft.-t, amely, mint fogalmazott, utat mutat a többi termelőnek.


A cég egyik ügyvezetője, Molnár József múltidézéssel kezdte beszédét. Megtudtuk, üzlettársával, Seller Attilával általános iskolás koruk óta ismerik egymást, 43 éve barátok, 25 éve foglalkoznak spárgával.

Az öttömösi Spárga-Kert Kft.-nél szerdán kezdődött a spárgaszezon. Kakas Béla, a Csongrád Megyei Önkormányzat elnöke és Dobó István, Öttömös polgármestere is kipróbálta a szedést. Fotó: Frank Yvette - GALÉRIA



– Ez az egyetlen olyan zöldség, amelynek a betakarítással kezdődik a szezonja. Másfél hektáron kezdtük, abból lett négy, majd mostanra húsz hektár. A szezonban, nyolc hét alatt megtermő 160 tonna spárgát dolgozzuk fel és értékesítjük. Nyolc állandó alkalmazottunk van, ami idényben szép kerek számra, százra nő – tájékoztatott az ügyvezető.


Üzlettársa hozzátette, segítik a többi termelőt, de az értékesítést mindenkinek magának kell megoldania.


– A tavalyi év nehéz volt, történetünk legrosszabbja. Most úgy néz ki, az idei szezon papírforma szerint alakul – magyarázta Seller, aki elárulta, üzlettársával és gyerekkori barátjával negyedszázada nagyot váltottak: Molnár elektrotechnikus, ő pedig villamosmérnök, de mégis belevágtak a spárgatermesztésbe.


A sajtótájékoztató után Kakas Béla, Dobó István és a sajtó munkatársai is kipróbálhatták a spárgaszedést. A Ruzsa és Öttömös közti ültetvényen a vastagabb, fehér spárgát termesztik. A növény az úgynevezett bakhátban, egy speciálisan erre a célra tervezett gép segítségével kialakított kis homokdombban növekszik. Kézzel szedik. – Ehhez kell a röntgenszem – viccelődött Molnár József, de valójában az apró, az avatatlan szemnek észrevehetetlen repedéseket kell figyelni, ahol a növény már majdnem kidugta a fejét.


A jelképes spárgaszedés után üzemlátogatás következett, ahol a spárgát előbb megtisztítják, majd csomagolják. A rendezvény után a kóstoló sem maradt el, így a földtől az asztalig követhettük a különleges zöldség útját. Az ügyvezetők feleségeinek, Sellerné Bozóki Mariettának és Molnárné Adamik Máriának köszönhetően, akik már hajnal óta sütötték, főzték a friss spárgát, többek között spárgapuffancsot, rántott és rakott spárgát, spárgasalátát, spárgával töltött húsroládot, finom spárgakrémmel töltött sonkatekercset kóstolhattunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!