Mórahalom és környéke

2019.08.05. 16:10

Még a langyos sört is megitták a kocsmában - így vészeltek át egy egész napos áramszünetet Öttömösön

Gallyazás miatt majdnem egész nap áramszünet volt a múlt hét közepén Öttömösön. Megnéztük, hogy vészelték át a nélkülözés óráit a helyiek.

Arany T. János

– Ha langyos a sör, nekünk úgy is jó! – jelentette ki határozottan az öttömösi bolt melletti kocsma egyik vendége a pultot tá­­masztva, kezében egy üveggel az említett italból. A Patika névre hallgató egységben aznap nagy volt a csend: nem zúgott a hűtő, és a kávégép sem őrölte a kávészemeket. A 700 fős községben a hét közepén áramszünet zavarta meg a dolgok normális menetét. Vagyis a kocsmában nem annyira zavart az senkit, mert mint a pultos, Tanácsné Vá­­sárhelyi Erika elmondta, fel­­készült az energiahiányra: már előző nap jól megpakolta a hűtőt, a kávét pedig termoszban hozta, és abból nyomta ki a vendégeknek.


A település mindkét végén a nagyfeszültségű távvezeté­kek alatti fákat gallyazták, ezért kellett az egész településen lekapcsolni az áramot. A kocsma melletti boltban is készültek: az udvaron egy agg­­regátor zakatolt kitartó­­an, ke­­ze­­­lője, Győrfi Csaba ügyelt ar­­ra, hogy ne fogyjon ki a ben­­zin a készülékből. A boltban pislákoló, mint az egyik eladó mondta, kicsit szédítő neonfény fogadott, de a hűtők működtek.


– A lényeg, hogy ne kelljen bezárni – mondta egy másik eladó, miközben az egyik vá­sárló azt mesélte, hogy a közeli Petróczi csárdából hozza a me­­nüt, otthon a férje mellett hét­éves fia, ötéves lánya várja az ebédet, amit így most neki kell majd megfőznie.


A faluban egyébként a megszokott, nyugodt mederben csordogált a hétköznapi délelőtt, nem úgy tűnt, mintha az apokalipszis végnapjait vizionálná bárki a né­hány órás áramszünet miatt.


A faluból kivezető főút menti egyik házban az anyuka kertészkedett, egyik lánya cipőket mosott, a másik pedig még bent pihent.

A boltban felkészültek az áramkimaradásra: aggregátorral termelték az áramot. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

– Olyan dolgokat csinálunk, amihez nem kell villany, példá­­ul pihenünk – viccelődött. – Én egy napot kibírok áram nélkül, a fiatalok nem annyira, de hadd szokják. Nincs itt semmi baj – mondta az édesanya, amikor megérkezett a teljesen más véleményen lévő lánya. Csanádi Réka kétségbeesetten nézegette a kezében lévő okostelefonját.

– Hogy bírom? Nehezen – válaszolt saját kérdésére. – 73 százalékon van az akkumulátor, és még három és fél órát kell kibírnom, de gyorsan merül – panaszkodott.


A tervezett áramszünetek listája megtalálható a www.nkm­energia.hu címen. Még tavasszal tájékoztatta arról lapunkat az NKM Áramszolgáltató Zrt. kommunikációs osztálya, hogy ha valakit meghibásodás miatt kár ér, a kártérítési igényeket a [email protected], vagy a 6701 Szeged Pf. 88. címre lehet elküldeni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!