Mórahalom és környéke

2019.08.02. 10:33

Skandináv gyaloglás az ásotthalmi erdőben

A két nordic walking pá­lyát adták át a közelmúltban megrendezett Rózsa Sándor Fesztiválon. <br>

A. T. J.

 – Úgy kezdődött, hogy bár szerencsére számos gyalogtúra-útvonallal büszkélkedhetünk – mint például az országos kék túra 14 kilométeres szakasza, két helyi túraútvonal és az Európai Hosszútávú Vándorutak egy része –, de Kocsis Mária szegedi nordic walking oktató arról panaszkodott, hogy nálunk nincs nordic walking pálya – magyarázta Fackelmann István. Ásotthalom alpolgármestere úgy volt vele, miért ne le­­hetne kialakítani egyet, vagy rögtön kettőt. Kocsis Máriának csak két kérése volt: ne meglévő túraútvonal része legyen, és körpályaként alakítsák ki, hogy az autóval érkezőknek praktikusabb legyen.


A nordic walking – skandináv gyaloglás – lényege, hogy egy pár speciális bot és különleges gyaloglótechnika segítségével hatékonyan, de az ízületeket kímélő módon fejleszthető az állóképesség, az izomerő és a mozgáskoordináció. A két pá­lyát a közelmúltban megrendezett Rózsa Sándor Fesztiválon adták át.

Két nordic walking pályával gazdagodott Ásotthalom, Kocsis Mária legnagyobb örömére. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Két nordic walking pályával gazdagodott Ásotthalom, Kocsis Mária legnagyobb örömére. FOTÓ: TÖRÖK JÁNOS

Az amatőr szakasz a Gárgyán-­erdőből indul, és 3,3 kilométeres. Itt a megnyitó napján az egyik résztvevő őzzel találkozott. A másik, a haladó a Bedő Albert Erdészeti Szakgimnázium elől indul, a tanulmányi erdőn át ve­­zet, és 14,56 kilométer hosszú, ami nem véletlen. Az alpolgármester hívta fel a figyelmünket a négy számjegyre: 1456 a nándorfehérvári diadal évszáma.


Ostromló seregekkel most éppen nem, csak csenddel, jó le­vegővel és kellemes árnyékot adó erdővel ta­­lálkozhat a sportolni vágyó. – Tudomásom szerint ez az első, hivatalos, kijelölt nordic walking útvonal nemcsak a megyében, hanem az egész Dél-Alföldön. Csodálatos az erdő, a talaj szerencsére homokos, így akár esőben is lehet használni. Az pedig tévhit, hogy ez a nyugdíjasok sportja – tette hozzá Mária.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!