Mórahalom és környéke

2019.05.23. 13:31

Új városrész épül: az Artkazal tervezői most Spa falut álmodtak Mórahalomra - fotó

A mórahalmi önkormányzat megbízásából a számos nemzetközi építészeti díjjal kitüntetett természetközeli szálláshelyet, az Artkazalt megvalósító építésziroda, az Artgroup Építész Stúdió és a LAB5 architects egy ökofalu terveit készítette el közösen Spa Falu néven.

 Tóth Zoltán okleveles építészmérnök, az Art Group Építész Stúdiótól elmondta, az új, egyedülálló városrész ötletével a városvezetés kereste meg őket.


– Felmerült az ötlet Nógrádi Zoltán polgármester részéről, hogy egy olyan vonzó „alkotást" kellene létrehozni, ami nemcsak funkciójában, hanem önállóan, érdekességként is ide tudja vonzani a közönséget. Amikor a Spa Falut terveztük, az volt az egyik célunk, hogy a nyáron már egyre nehezebben megközelíthető Balaton ellenpontjaként működjön – magyarázta az építész, aki társaival a város szélén található Móradomb területén egy különleges üdülőfalu terveit készítette el. A városvezetés célja a minél egyedibb megvalósítás volt, így az új városrész tervein dolgozó építészirodák szabad kezet kaptak a megvalósításban.

A háromdimenziós tervek már elkészültek. Új városrész nő ki a Móradombon. Fotó: Török János

A háromdimenziós tervek már elkészültek. Új városrész nő ki a Móradombon. Fotó: Török János

Az építészek elemezték a környéket, az anyagokat, a földet, odafigyeltek a környezettudatosságra is. – Nemcsak egy szállodáról van szó, egy önálló objektumot terveztünk, amelyben helyet kap játszótér, térszínpad, az épületek aljában pedig boltok, vendéglátóegységek. A Spa Falu egy kommunikációs csatorna a meglévő város és az új városrész között. Ez még csak egy vázlat, de a környezettudatosság jegyében szeretnénk a földtömeget a helyszínen kezelni: ami az építkezés során keletkezik, azt beépítjük az épületekbe – tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!