Mórahalom és környéke

2019.04.09. 18:39

Vámos Miklós a hétvégén járt a homokháti településen - Helybe hozzák a kultúrát Ruzsán

Ismert előadókat, bloggereket, színészeket hívnak évek óta Ruzsára egy-egy beszélgetésre. A művelődési ház ingyenes rendezvényein a kultúrát igyekeznek közelebb hozni az itt élőkhöz.

H.E.

Minden hónapban legalább egy, néha több ismert előadót látnak vendégül a ruzsai művelődési házban. Civil szervezeteknek és az önkormányzatnak is lehetőségük van szemléletformáló előadásokat szervezni egy pályázatnak köszönhetően, amely ingyenessé teszi mindezt.

 

Fotó: Facebook/ Ruzsa község

Fotó: Facebook/ Ruzsa község


A rendezvények az elmúlt években hagyománnyá váltak, így már sok ismert emberrel találkozhattak a környékbeliek, többek között színészekkel, írókkal, egészségügyi szakemberekkel. Tavaly ősz óta járt már itt Görög Ibolya protokollszakember, az ismert előadóművész, Soma pedig párkapcsolati problémáját mesélte el igen hitelesen.

 

Fotó: Facebook/ Ruzsa község

Fotó: Facebook/ Ruzsa község


Az elmúlt hétvégén író-olvasó találkozóra invitálták az érdeklődőket, akik Vámos Miklós önálló estjén vehettek részt. A József Attila-díjas író, forgatókönyvíró, dramaturg, kiadóigazgató műsorvezető saját életéről mesélt, arról, hogyan lett író.

 

Fotó: Facebook/ Ruzsa község

Fotó: Facebook/ Ruzsa község


Elmesélte, amikor gyerekként megtanulta a betűket, már akkor kijelentette: tud írni, tehát ő már író. Bár valójában öttusa világbajnoknak készült, miután az egyik edzésen ledobta a ló, a baleset derékba törte sportpályafutását. Hamar rájött, érdekli az irodalom, első novelláját maga vitte be az Új Írás folyóirat szerkesztőségébe, amelyet azonban hónapok múlva visszaküldtek – kiadatlanul. Azt mesélte, nem sértődött meg, írt tovább. Az Élet és Irodalomnál próbálkozott, majd ismét az Új Írásnál kötött ki, ahol kitartása sikert hozott: megjelent első novellája. Azóta abból él, hogy ír. Úgy fogalmazott, követett el árulást, például filmforgatókönyvek írásával, ám büszke arra, hogy meg tudott élni íróként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!