Mórahalom és környéke

2019.09.04. 16:33

Zöldszüret után sincs ára a szőlőnek - a földeken rohad el a gyümölcs

Örömmel szokták várni a szüretet, de most a kétségbeesés a jellemző - mondta az egyik Csongrád megyei borász, akit az idei szezonról kérdeztünk. Egy másik annyira borúlátó, hogy ha így folytatódik, kivágja az összes szőlejét.

Arany T. János

Összkerékhajtású, platós munkagéppel csúszkáltunk az ásotthalmi homokon a településhez közeli Sátántanyán, ahol Tóth Tamásék a Tóth Pincészetben 25 hektáron foglalkoznak szőlővel. A cserszegi fűszeres mellett parkoltunk le, ez lesz az első, ezzel kezdik majd a szüretet.

Nem akarják megvenni


– Ez teljesen érett. El akarjuk adni, de nem akarják megvenni. Azért nem kezdődött el még a szüret, mert nincs ára a szőlőnek. 40–60 forintért veszik kilóját. Én nem emlékszem, mikor volt ennyire alacsony a felvásárlási ár. Ezzel küzd most mindenki az ágazatban – magyarázza a fiatal ásotthalmi borász.

 

Tóth Tamás ásotthalmi borász a cserszegi fűszerest mutatja. Hiába szép érettek a fürtök, nincs ára a szőlőnek. Fotó: Kuklis István

Tóth Tamás ásotthalmi borász a cserszegi fűszerest mutatja. Hiába szép érettek a fürtök, nincs ára a szőlőnek. Fotó: Kuklis István


Az alacsony ár egyik oka: a tavalyi jó termés. Az agrártárca a nyár elején hirdette ki, hogy azok, akik június 24. és július 11. között zölden leszüretelik a szőlőt, támogatást kaphatnak. Ezzel az intézkedéssel megpróbálták visszafogni a terméshozamot, és valamelyest kárpótolni a gazdákat. A hivatalos definíció az agrártárca meghatározása szerint a zöldszüret, a még éretlen állapotban lévő szőlőfürtök teljes eltávolítását, és ennek következtében az érintett terület terméshozamának nullára csökkentését jelenti. Az állami támogatás mértéke sok mindentől függ, az összege hektáronként 300 ezer és 1,1 millió forint között mozoghat. Ezzel az összeggel körülbelül az 50 százaléka térül meg annak az árnak, amiért a termelőktől ősszel felvásárolhatják a szőlőt. A szőlő felvásárlási árának kilengése minden évben óriási kockázatot jelent a gazdáknak, ráadásul a termelés munkaigényes, drága folyamat. A zöldszüreti támogatás elsősorban azon szőlőtermelők számára jelenthetett gyors pénzügyi segítséget, akik nem rendelkeztek felvásárlási szerződéssel, így termésük idei elhelyezése bizonytalan.


„Itt fog elrohadni"


– Bort is nehéz eladni, de hogy már a szőlőt is, az egészen új kihívás. Itt fog elrohadni a szőlő a földeken. A termelők pedig nem fogják éveken át lenyelni a veszteséget. Nehezen boldogulunk. Tavaly nullára kihoztuk, ami már nem jó, idén biztos veszteségesek leszünk. A kétségbeesés a jellemző – foglalja össze röviden a helyzetet Tóth Tamás.

Ujvári is borúlátó


Még ennél is borúlátóbb Ujvári Mihály, az Ujvári Pincészet vezetője, aki 1980 óta foglal­kozik borászattal Szeged-Kiskundorozsmán összesen 7 hektáron.


– Tőlem 35 forintért akarták felvásárolni a szőlőt, de aztán inkább két kamion vörösbort hozott be Olaszországból ez a vállalkozó. Tragédia. Ameddig a magyar gazda ki nem megy a határra és ki nem engedi az olasz bort a földre, addig itt nem változik a helyzet. Én kis pont vagyok, engem tönkre lehet tenni, majd kivágom a szőlőmet, aztán nem tudom, mi lesz. Ez a hét hektár már nem tud minket eltartani. Nagyon rossz helyzetben van ma az ágazat Magyarországon. Negyven évet áldoztam az életemből a pincészetre. El vagyok keseredve. A jövő hónapban leszek 80 éves, és nem látom a jövőt – fogalmazott a tapasztalt borász.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!