Délmagyar logó

2019. 07. 16. kedd - Valter 13°C | 26°C Még több cikk.

A mórahalmi diákok a nyári szünetben is bejárnak az iskolába, nemzeti döntősök robotikából

A mórahalmi diákok a nyári szünetben is bejárnak az iskolába, nemzeti döntősök robotikából
Három Csongrád megyei csapat jutott be a robotolimpia nemzeti döntőjébe, az egyik a mórahalmi nyolcadikosokból álló Roboléták. A fiatalok - bár nyári szünet van, és már el is ballagtak -­­­ ­rendszeresen bejárnak gyakorolni az iskolába, mert számukra szórakozást és kikapcsolódást jelent a robotika.
A Mórahalmi Móra Ferenc Általános Iskola Roboléták nevű, nyolcadikosokból álló gárdája az egyik csapat, amely Csongrád megyét képviseli a robot­olimpia nemzeti döntőjén. A Regular Junior kategóriában, vagyis a 13–15 év közöttiek mezőnyében a mórahalmiak a regionális versenyben a harmadik helyet szerezték meg.

– Az okosvilágítás témakörében dolgozunk: a robotnak a pályán izzókat kell összeszednie és színtől függően elvinnie a szemétbe vagy a megfelelő területre – magyarázta Császár Róbert, a csapat egyik tagja. Bár a programot előre megírhatják, a versenyen kapnak majd egy meglepetésszabályt, amit be kell majd építeniük. A robotot pedig a helyszínen kell majd összerakniuk, így a felkészülés során ezt is gyakorolják. Most 15 perc alatt tudják összeállítani az apró legóelemekből.
Mórahalomnak volt két másik csapata is a regionális fordulóban: az iskola hetedikesei a negyedik, negyedikeseiből álló csapata pedig kategóriájában a harmadik helyen végzett. A kicsiknél azonban csak az első két helyezett juthatott tovább, így ők és a hetedikesek is csak nézőként lesznek majd ott a nemzeti döntőn, amelyen egyébként 44 csapat vesz részt. A kategóriák első helyezettjei juthatnak ki a novemberi nemzetközi olimpiára, mivel pedig a Roboléták az országos lista 14. helyén áll jelenleg, nem fűznek nagy reményeket ahhoz, hogy versenyzőként ott lehetnek. ­­

– Nem is nyerni, hanem elsősorban tanulni megyünk Tatabányára – mondta Farkas Zsuzsa felkészítő tanár.
Az iskolában négy éve foglalkoznak robotikával, heti egy, másfél órás szakkör keretében. Farkas Zsuzsa, aki az igazgatónővel, Kazi Máriával együtt tanítja a gyerekeket, elmondta, azért büszke a diákokra, mert vannak köztük sajátos nevelési igényűek is. – Ők versenyeztek elit iskolák diákjaival. Mindez annak köszönhető, hogy érdekli mindannyiukat a robotika, többen ebben az irányban tervezik a továbbtanulást is.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

3 év és 11 hónap kitartó nyomozás után rendőrkézen az ékszertolvaj

3 év és 11 hónap kitartó nyomozás után rendőrkézen az ékszertolvaj
Csaknem négy évvel a bűncselekmény elkövetése után, kitartó nyomozás eredményeként azonosították a… Tovább olvasom