Délmagyar logó

2019. 07. 19. péntek - Emília 17°C | 27°C Még több cikk.

Ilonka néni a virágok szerelmese büszke színpompás kertjére

Ismét jutott virág a legvirágosabb település elismeréssel büszkélkedhető ruzsaiaknak. A 87 éves Ilonka néni nagyon szeret gyönyörködni a virágokban.
– A jó emberek szeretik a virágot, így kezdődött az egész jó néhány évvel ezelőtt, majd egy egész mozgalom nőtt ki belőle. Sokan úgy voltak vele, ha a szomszédnak szép a virágoskertje a ház előtt, nekem is legyen az – idézte fel a kezdeteket Sánta Gizella, Ruzsa polgármestere. A település volt már hivatalosan is az ország legvirágosabb faluja, és egy hasonló európai uniós elismerést is be­­zsebelhetett.

A község több alkalommal csatlakozott a Virágos Magyarországért mozgalomhoz, ám ahogy Sánta Gizella fogalmazott, manapság már azért nem indulnak, mert így szeretnének esélyt adni más településeknek is a győzelemre.

A polgármester hozzátette, a kezdetekkor az időjárás is kegyesebb volt a virágokhoz. – A virágot a hőségben hiába locsoljuk, egyszerűen berohad. Az önkormányzat dacolva az időjárással, közfoglalkoztatásban saját nevelésű virágokkal ülteti be Ruzsa közterületeit tavasszal és ősszel. Ezt a magunk kedvéért csináljuk, már nem versenyzünk – részletezte Sánta Gizella.
Ruzsa egyik legvirágosabb portája. A 87 éves Winkler Ferencné Ilonka néni imád a dísznövényeivel foglalkozni. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN
Ruzsa egyik legvirágosabb portája. A 87 éves Winkler Ferencné Ilonka néni imád a dísznövényeivel foglalkozni. FOTÓ: KUKLIS ISTVÁN
A Határőr úton egyedül élő Winkler Ferencné Ilonka néni előkertjében, udvarán és háza ablakaiban szebbnél szebb virágok pompáznak. A korát meghazudtolóan lendületes és határozott kézfogású 87 éves asszony éppen füvet nyírt kedd délelőtt, amikor a virágairól kérdeztük.

– A virágok szeretete gyerekkoromból fakad. Mórahalmi vagyok, tanyán éltünk, ahol ugye nem sokat foglalkoztak a virágokkal, de édesanyámnak mindig voltak muskátlijai az ablakban – emlékezett vissza Ilonka néni, aki büszkén mutatta meg növényeit.

– Le tudom kötni magamat, mert sokat kell velük foglalkozni, locsolni, gondozni őket, de megéri, mert nagyon szeretek gyönyörködni a virágokban – mondta. Ilonka néni ablakában tarka orchideák sorakoznak, a muskátlik mellett hortenzia, leander, levendula és rózsa is pompázik a kertben.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb elismerést vehettek át a zákányszéki nyugdíjasok: kiemelt aranyat kapott a Kék Nefelejcs

Újabb elismerést vehettek át a zákányszéki nyugdíjasok: kiemelt aranyat kapott a Kék Nefelejcs
Az országos nyugdíjas Ki mit tud? vetélkedőn előadott darabjuknak köszönhetően kiemelt arany… Tovább olvasom