Háttérbe szorultak az elismert előadók

2019.11.21. 09:42

Popzenei újonc kapta a legtöbb Grammy-jelölést (videó)

A 31 éves Lizzo, a 17 éves Billie Elilish és 20 éves Lil Nas X is esélyes az év albuma, az év felvétele és a legjobb új előadó mezőnyben.

New York, 2019. november 20. Gayle King amerikai televíziós műsorvezető (b) és Alicia Keys amerikai soulénekes és dalszerző a Grammy-díj jelöltjeit bemutató sajtótájékoztatón New Yorkban 2019. november 20-án. A Grammy-díjak 62. átadási ünnepségét 2020. január 26-án rendezik a Los Angeles-i Staples Centerben. MTI/AP/Invision/Charles Sykes

Forrás: MTI/AP/Invision

Fotó: Charles Sykes

A popzenei újonc, Lizzo kapta a legtöbb, nyolc Grammy-jelölést szerdán az amerikai lemezakadémiától, amely hat-hat kategóriában jelölte Billie Eilish énekesnőt és a rapper Lil Nas X-et is a díjára.

A 31 éves Lizzo, a 17 éves Eilish és 20 éves Lil Nas X is esélyes a lemezakadémia legfontosabb kategóriáiban, az év albuma, az év felvétele és a legjobb új előadó mezőnyben.

Az újoncok dominanciája a jelölésekben új életet lehel a Grammy-díjakba, és háttérbe szorít olyan elismert előadókat, mint Taylor Swift, aki idén sem az év albuma, sem az év felvétele kategóriákba nem jutott be.

Swift új albuma, a Lover az év egyik legnagyobb példányszámban megvásárolt lemeze volt. A korong címadó száma az év dala kategóriában jutott Grammy-jelöléshez, az énekesnő pedig a legjobb pop vokális album és a pop szólóelőadás mezőnyben is versenyben van a díjért.

Ariana Grande, H.E.R. és Finneas O'Connell öt-öt díjkategóriában lett jelölt.

A Grammy-díjakat komolyzenei kategóriákban is odaítélik.

Magyar vonatkozás, hogy idén a legjobb klasszikus szóló vokális album kategóriában a jelöltek között szerepel a The Edge of Silence című, Kurtág György műveiből készült lemez is, amelyen a szoprán Susan Narucki énekel Donald Berman, Curtis Macomber, Kathryn Schulmeister és Nicholas Tolle zenei kíséretével.

A Grammy-díjakról, a zeneipar legnagyobb trófeáiról az amerikai lemezakadémia 13 ezer tagja szavaz.

A mintegy 80 kategóriában odaítélt díjak átadására január 26-án kerül sor Los Angelesben.

A gála háziasszonya Alicia Keys lesz.

Borítókép: Gayle King amerikai televíziós műsorvezető (b) és Alicia Keys amerikai soulénekes és dalszerző a Grammy-díj jelöltjeit bemutató sajtótájékoztatón New Yorkban 2019. november 20-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!