ellenszél

2020.01.17. 16:40

A díjátadó előtt tíz nappal rúgták ki a Grammy-akadémia elnökét

Tíz nappal a Grammy-díjátadó gála előtt eltávolították posztjáról Deborah Dugant, az amerikai lemezakadémia első női elnökét, aki alig öt hónapja vette át a pozíciót elődjétől.

Recording Academy president and CEO Deborah Dugan speaks during the 62nd Grammy Awards Nominations Conference at CBS Broadcast Center on November 20, 2019 in New York City. (Photo by Angela Weiss / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Angela Weiss

Az akadémia közleménye szerint Dugant kényszerszabadságra küldték, miután felmerült a gyanú, hogy nem megfelelően végezte vezetői feladatait. Dugan Neil Portnow korábbi elnököt követte a poszton, aki 2018-ban nagy vitát váltott ki azzal a megjegyzésével, hogy a női előadóknak többet kellene tenniük, ha azt akarják, hogy díjazzák őket a Grammyn.

Dugan a The Recording Academy első női elnöke lett, és egy interjúban „a bolygó legjobb állásának” nevezte a munkáját.

A lemezakadémia közleményében úgy fogalmazott: „figyelembe véve a lemezakadémia kuratóriumának aggályait, köztük a lemezakadémia egyik vezető tagjával kapcsolatban felmerült állítólagos kötelességmulasztás vádját, az igazgatóság adminisztratív szabadságra küldte a lemezakadémia elnökét és vezérigazgatóját, Deborah Dugant, s ez az intézkedés azonnal hatályba lép”.

A testület két független szakértőt is felkért, hogy vizsgálatot folytassanak a felmerült gyanúval kapcsolatban. A vizsgálat lezárásáig Harvey Mason Jr. helyettesíti Dugant. Mason csütörtökön e-mailben biztosította a lemezakadémia tagjait arról, hogy a „Grammy-díjátadó és az azzal kapcsolatos események a korábbi terveknek megfelelően zajlanak majd”.

A 61 éves Dugan korábban ügyvéd volt, és Bono jótékonysági szervezetét, a Redet is vezette. A Variety magazin szerint a lemezakadémián komoly ellenállásba ütközött reformelképzeléseivel. A lap egy meg nem nevezett forrása szerint eltávolítása „puccs” volt.

A 62. Grammy-díjátadó gálát január 26-án rendezik meg a Los Angeles-i Staples Centerben. A ceremónia házigazdája Alicia Keys lesz. A műsorban szerepel majd Billie Eilish, Camila Cabello, Bonnie Raitt, a Jonas Brothers, Demi Lovato és Rosalía is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!