még a kutatók is meglepődtek

2021.01.09. 08:50

Horror! Padláson fészkelő veszett denevér okozta egy férfi halálát

Több mint három évtizede nem volt példa hasonlóra a világban.

Forrás: Shutterstock

Veszettségben hunyt el egy férfi Franciaországban, a fertőzést a lyssavírus európai denevérek terjesztette változata okozta. Ez volt az első ilyen eset 35 év alatt.

A 60 éves férfi még 2019 augusztusában Limoges-ban halt meg agyvelőgyulladásban, a betegség eredetét akkor nem tudták feltárni az orvosok. A párizsi Pasteur Intézet kutatóinak szerdai közlése szerint egy denevér haraphatta vagy karmolhatta meg.

A férfi halála után folytatott genetikai elemzések mutatták ki, hogy lyssavírus európai denevérek terjesztette változata fertőzte meg.

Fotó: Shutterstock

„A retrospektív diagnózisnak köszönhetően derült fény az esetre. A vírus eredetét 2020 novemberében azonosítottuk. A koronavírus-járvány közepette ez a felfedezés nem keltett figyelmet” – közölte Laurent Dacheux, a Pasteur Intézet veszettségközpontjának helyettes vezetője. Az igen ritka esetet a kutatók a mesvaccins.net honlapon mutatták be a nyilvánosságnak.

„Harmincöt éve nem történt európai denevérek okozta fertőzés miatti elhalálozás a világon. Franciaországban ez az első.

1985-ben volt azonos haláleset Oroszországban” – tette hozzá a kutató. Elmondta, hogy a limoges-i férfi otthonának padlásán denevérek fészkeltek.

Franciaországban 2001 óta nem fordult elő veszettség

– írja a Metropol.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!