sajátos módszer

2021.05.26. 07:30

Újabb felfedezés a tünetmentes fertőzöttek kiszűrésére – 97 százalékos a pontossága

Az oltások jelentik a védekezés legfontosabb eszközét, ennek ellenére az angolok mindent bevetnek a koronavírus elleni harcban. Kutyák segítségével szűrik ki az olyan fertőzött embereket, akik maguk sincsenek tisztában azzal, hogy elkapták a vírust. A szakemberek azt állítják, hogy a kutyusok 97 százalékos pontossággal tudják azonosítani a koronavírus-fertőzést.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A kutyák észlelik, ha fertőzött emberrel találkoznak – derült ki egy kutatásból. A francia állat-orvostudományi egyetem és a párizsi Necker-Cochin kórház által elvégzett vizsgálatok kimutatták, a kutyák képesek 97 százalékos pontossággal kiszagolni a koronavírus jelenlétét az emberi szervezetben – írja a Bors.

Ezek csodálatos eredmények

– mondta Jean-Marc Tréluyer professzor az AFP francia hírügynökségnek.

A kutyák ugyan nem válthatják ki a tesztelést, de segíthetnek azonosítani azokat az embereket, akiken teljes vírustesztet kell végezni, és segíthetik a tömeges tesztelést olyan helyeken, mint a repülőterek, pályaudvarok vagy koncerthelyszínek.

A kutatók kilenc kutyát vontak be a kísérletbe, ahol 335 olyan önkéntestől vettek szagmintát, akik PCR-tesztre jelentkeztek egy párizsi tesztközpontban.

Ezeket a mintákat üvegekbe zárták, majd megszagoltatták a vizsgálatban részt vevő kutyák közül legalább kettővel. A kutyák korábban egyáltalán nem érintkeztek az önkéntesekkel. A PCR-teszten koronavírus-fertőzöttnek bizonyult 109 ember 97 százalékánál észlelték a vírus jelenlétét, a negatív tesztet mutatók esetében pedig 91 százalékos volt a pontosságuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!