300 állatot siratnak a gazdik

2021.08.07. 15:08

Tömegesen pusztulnak a macskák egy fertőzött táp miatt

Hiába hívta vissza hetekkel ezelőtt a boltok polcairól és figyelmeztette a macskatulajdonosokat az angliai élelmiszerbiztonsági hatóság, úgy tűnik, még mindig sokan nem veszik komolyan, hogy az egyik macskatáp súlyos mérgezést és halált okozhat az állatoknál.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Eddig több mint 300 macska pusztult el csak azért, mert továbbra is etették az állatokat a fertőzött táppal. A The Guardian nyomán az Origo számolt be róla, hogy a Royal Veterinary College, vagyis a londoni állatorvosi egyetem szerint a múlt hónapban, Nagy-Britanniában összesen

528 macskát vittek állatorvoshoz mérgezéses tünetekkel.

Bár úgy számolnak, hogy a valódi esetszám ennél jóval magasabb lehet, így is több mint 60 százalékukkal már túl későn fordultak orvoshoz: a macskák elpusztultak.

Az állatorvosi egyetem eddig vizsgálatai alapján

egy gombafertőzés áll a tömeges macskapusztulás hátterében,

de hivatalosan ezt még nem erősítették meg. A Sainsbury ennek ellenére június közepén visszahívta a veszélyes hipoallergén macskaeledeleket (az Applaws márkát), ám úgy tűnik, a vásárlók egy része megsem törődik a hetek óta érvényben lévő figyelmeztetéssel.

Még mindig nem jutott el elég gazdihoz a figyelmeztetés
Fotó: Shutterstock / illusztráció

A portál beszélt néhány macskatartóval, akik a közelmúltban veszítették el kedvenceiket. Egyikük azt mondta, korábban nem hallott a termékvisszahívásról, ezért etette macskáját továbbra is Applaws táppal. Más azt mesélte, csak akkor döbbentek rá, miért pusztult el öt napig tartó betegség után a kedvencük, amikor az egyik webshopban meglátták a figyelmeztetést.

A gomba, amely a mérgezést okozza,

meleg és párás körülmények között tud elszaporodni a növényeken, a gabonaféléken, élelmiszerekben, sőt, a fűszerekben, aszalt gyümölcsökben és akár a kávéban is.

 

A gyártó a The Guardiannek azt mondta, mindent megtesznek, hogy együttműködjenek a londoni állatorvosi egyetemmel és a hatóságokkal.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!