Újabb variáns?

2022.01.11. 06:55

Ez ijesztő! Támadásba lendült az omikron és a delta hibridje, a deltakron

A két vírust egyesítő törzset Cipruson találták, egyelőre nem tudják, mennyire fertőző.

Az esetet Leonidos Kostrikis, a Ciprusi Egyetem biológiai tudományok professzora és a Biotechnológiai és Molekuláris Virológiai Laboratórium vezetője ismertette, a hibrid vírust ugyanis náluk, Cipruson találták meg - írja a Bors.

Ez a delta és az omikron variáns együttes vírustörzse, e két törzs kombinációja

- idézte a Bloomberg a professzor nyilatkozatát. Mint mondta, genomjaiban a delta, genetikai aláírásaiban pedig az omikron variánst azonosították, így hamar el is nevezték deltakronnak. 

Egyelőre 25 deltakronos esetet azonosítottak, az eddigi statisztikai adatok pedig azt mutatják, hogy a deltakron gyakoribb a kórházban kezeltek között, mint azok közt, akik otthon vészelték át a fertőzést. Az adatokat már tovább is küldték vizsgálatra annak a nemzetközi csapatnak, akik a vírus változásait követik nyomon.

A jövőben kiderül, hogy ez a törzs fertőzőbb vagy enyhébb-e, mint az eddigi variánsok, ahogyan az is, hogy győzedelmeskedik-e a két meglévő variáns fölött

- magyarázta a szakember, aki hozzátette, hogy személyes véleménye szerint az omikron fogja eltörölni a színről a hibrid változatot.

Illusztráció: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!