Magyar kutató fedezte fel a kisbolygót

2022.03.16. 11:25

Hátborzongató: aszteroida csapódott be az Atlanti-óceánba

Magyar kutató fedezte fel a kisbolygót, amely két órával később a tengerbe csapódott.

Sárneczky Krisztián csillagász március 11-én,  péntek este a Piszkéstetői Obszervatóriumból fedezte fel az égitestet, a Földtől százezer kilométerre. Végül Izland északi részén pár másodperces villanást láttak, amit a robbanás okozhatott, ezt követően zuhantak a darabok a Norvég-tengerbe – írja a Bors.

Ez volt mindössze az ötödik alkalom, hogy a becsapódás előtt észleltek ilyen égitestet. Az előző négyet az Egyesült Államokból jelezték, Magyarország a világon a második ország, ahol ez megtörtént.


Az égboltot vizsgáló szakemberek ezt megelőzően mindössze négy olyan kisbolygót fedeztek fel, amely a a Föld légkörét elérte volna. Az égitest a 2022 EB5 névvel vonul be a csillagászat történetébe.

Az ilyen kis méretű égitestek nem jelentenek veszélyt bolygónkra nézve, ezek még a légkörben szétrobbannak, és csak egészen kis darabkáik érhetik el a felszínt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!