birtoklás

2020.01.17. 09:13

Még mindig Japán kézben van a legtöbb amerikai állampapír

A szigetország 2017 májusa óta tavaly júniusban lett ismét az amerikai állampapírok legnagyobb tulajdonosa.

Az amerikai pénzügyminisztérium honlapján szereplő adatok szerint Japán októberhez képest 7,2 milliárd dollárral, csaknem 1161 milliárd dollárra csökkentette az amerikai állampapír-portfólióját novemberben. A szigetország 2017 májusa óta tavaly júniusban lett ismét az amerikai állampapírok legnagyobb tulajdonosa.

A listát két évig vezető Kína novemberben 1089 milliárd dollárnyi amerikai állampapírral rendelkezett, ami 12,4 milliárd dollárral kevesebb októberhez képest.

Novemberben az amerikai állampapírok harmadik legnagyobb tulajdonosa Nagy-Britannia volt 328,6 milliárd dollárral, amelyet Brazília (293,4 milliárd dollár) és Írország (290 milliárd dollár) követett.

A tíz legnagyobb tulajdonos között van még Luxemburg, Svájc, Hongkong, a Kajmán-szigetek és Belgium.

Oroszország novemberben már a negyedik egymást követő hónapban vásárolt amerikai állampapírokat, állampapír-állománya ezúttal 796 millió dollárral, 11 milliárd 491 millió dollárra nőtt.

Két éve áprilisban, a Moszkva ellen hozott szigorú amerikai szankciók következtében Oroszország 48,7 milliárd dollárra csökkentette az amerikai állampapír-portfólióját az egy hónappal korábbi 96,1 milliárd dollárról, májusban pedig már csak 14,9 milliárd dollárnyi összegű amerikai állampapír volt orosz kézben.

A legtöbb amerikai állampapírral 2013-ben rendelkezett Oroszország, értéke meghaladta a 150 milliárd dollárt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!