zuhanás

2020.08.22. 12:48

Csaknem egymilliárd utast vesztett el az európai légiközlekedés

A légiforgalom visszaépülése 2020 második félévében a vártnál lassabb lehet, ennek hátterében elsősorban az egyes államok által bevezetett eltérő és gyakran változó utazási korlátozások állnak.

Fotós: Balogh Zoltán

Fotós: Balogh Zoltán

A koronavírus-járvány lesújtóan hatott az európai légiközlekedésre: a repülőterek összesen 64,2 százalékos visszaesést regisztráltak 2020 első félévének utasforgalmában az előző év azonos időszakához képest, ami 969 millió légiutas elvesztését jelentette – áll az Európai Repülőterek Nemzetközi Tanácsának (ACI) elemzésében, amelyet a Magyar Nemzet idézett a Budapest Airport alapján.

Különösen rossz adatokat rögzítettek a második negyedévben, amikor éves összehasonlításban 96,4 százalékos volt a visszaesés. A Budapest Airport féléves adatai hasonlóak az európai összesítéshez: januártól június végéig 2 892 854 utast fogadott a légikikötő, ami 60,8 százalékkal kevesebb, mint tavaly ilyenkor.

Az Európán kívüli repülőterek utasforgalma ez idő alatt 59,8 százalékkal esett vissza. Az európai viszonyokhoz képest a belföldi járatok üzemeltetése miatt enyhébb a csökkenés – ez főként az Egyesült Államokban és Kínában számottevő.

Kiemelkedően rosszul zárta az európai légiforgalom a júniust: a 93,2 százalékos kiesésre szemléletes példa az, hogy a kontinens legforgalmasabb repülőtere, a London Heathrow a tavaly júniusi 7,24 millió fő helyett idén júniusban 350 700 utast kezelt (95,2 százalékos visszaeséssel). Az Európai Unión belüli utazási korlátozások feloldása a hónap második felére esett, amely a Budapest Airport forgalmán is jól látható: az utasszám júniusban minimálisan emelkedett, a csökkenés továbbra is 94,3 százalékos volt.

Júliusban csak kissé enyhült a nyomás, 78 százalékkal, vagyis 208 millióval kevesebben utaztak repülőn, mint egy évvel korábban. A budapesti légikikötőben 304 596-an fordultak meg, ami az előző hónaphoz képest háromszoros növekedést jelent, ugyanakkor 2019 júliusához képest 81 százalékos az elmaradás.

Borítókép: Utas a Liszt Ferenc-repülőtéren 2020. július 17-én

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!