nem csak ők

2021.08.08. 07:11

Termelése csökkenésére számít az év második felében a BMW

A cég vezetése a nyersanyagárak emelkedésére és a félvezető áramkörök hiányára alapozza a kilátásokat.

20 May 2019, Saxony, Leipzig: Employees at the BMW plant in Leipzig assemble an electrically driven i8. Federal President Steinmeier visited the plant on a company action day in Europe. He spoke in front of about 2500 employees and promoted a high turnout in the upcoming European elections...

Forrás: DPA/AFP

Fotó: JAN WOITAS

Az első fél évi rekord után termelésének a csökkenésére figyelmeztet a BMW a nyersanyagárak emelkedésére és a félvezető áramkörök hiányára hivatkozva.

A BMW az év első felében több autót adott el mint valaha, és 7,6 milliárd eurós nyereségre tett szert. A év második felére vonatkozóan a BMW vezérigazgatója Oliver Zipse azonban már óvatosabb kilátásokat fogalmaz meg: „tekintettel a nyersanyagárak és a félvezető áramkörök ellátási fennakadásai által támasztott kockázatokra, meglehetősen volatilis második fél évre kell számítania a BMW csoportnak”. Az év egészében 9 százalékos bevételarányos jövedelmezőségre számíthat a BMW a vezérigazgató elmondása szerint az első fél évi 13 százalék után.

„Prognózisunk abból indul ki, hogy sem a járványhelyzet, sem a félvezető áramkörök ellátásában jelentkező hiány nem súlyosbodik tovább számottevő mértékben, a nyersanyagárak pedig stabilizálódnak az év hátra lévő részében” – tette hozzá Nicolas Peter pénzügyi igazgató. „A beszállítói fennakadások elhúzódása azonban újabb feszültségeket okozhat. A második fél évben ezért termelési korlátozásokra számítunk, ennek következményeként pedig a termelési volumen csökkenésére.”

Hasonló problémák terhelik a BMW konkurenseit, amelyek az erős első fél év után szintén borúlátóbb kilátásokat fogalmaznak meg az év második felére: a Daimler lefelé korrigálta értékesítési volumenre vonatkozó előrejelzését, az Audi pedig termeléskiesére és a részmunkaidős foglalkoztatás növelésére számít.

Az év első felében a BMW 1,34 millió autót adott el, és ezzel hosszú idő után ismét megelőzte legnagyobb konkurensét, a Daimlert. Az értékesítési árbevétel 55,4 milliárd euró volt az év első felében, a járványvédelmi korlátozások miatt lecsökkent tavalyi bázishoz képest 28 százalékos növekedéssel. Adózás előtti eredménye 9,7 milliárd euró lett az egy évvel korábbi félmilliárd után.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!