Mezőgazdaság

2022.08.24. 15:20

Jelentősen visszaesik idén a betakarított gabona mennyisége Ukrajnában

A kisebb termés miatt kevesebb jut majd kivitelre.

26 ezer tonna ukrán kukoricával Tripoliba tartó, Sierra Leonéban bejegyzett Razoni teherhajót ellenőrzik Isztambul közelében 2022. augusztus 3-án

Forrás: MTI/EPA/Török védelmi minisztérium

Az Ukrajnában idén betakarított gabona mennyisége jócskán elmarad majd a tavalyitól az ország elleni orosz invázió miatt.

Az ukrán APK-Inform agrárgazdasági tanácsadó vállalat szerdán ismertetett előrejelzése szerint a betakarított gabonamennyiség 52,5-55,4 millió tonna közötti lesz, messze kevesebb a tavalyi 80 millió tonnánál. Idén várhatóan 18,2 millió tonna búzát, 29,9 millió tonna kukoricát és 5,9 millió tonna árpát takarítanak be.

A kisebb termés miatt kevesebb gabona jut majd kivitelre, a logisztikai gondok nagyságától függően 22,9 és 39,6 millió tonna gabonát exportálhat Ukrajna.

Az ukrán kormány 50 millió tonna körüli idei gabonaterméssel számol, az export várható nagyságára nem adott ki hivatalos adatot.

Az APK-Inform előrejelzése szerint Ukrajna, amely a világ vezető napraforgóolaj előállítója és exportálója, idén várhatóan legfeljebb 10,7 millió tonna napraforgómagot takarít be a tavalyi 16,6 millió tonna után. Emiatt viszont 3,5 millió tonnára csökken a napraforgóolaj-termelés a tavalyi 4,97 millió tonnáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!