Ukrán válság

2023.05.17. 06:31

Hiába hoztak már 13 ezer szankciót, az orosz gazdaság nem omlott össze

A Világgazdaság arról ír, hogy az orosz gazdaság átalakulóban van. 2022-ben 2,1 százalékkal esett vissza, de a Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint az idén a teljesítmény már emelkedik.

MW

Vlagyimir Putyin orosz elnök megbeszélést folytat Jurij Csihancsinnal, az orosz pénzügyi ellenőrzési hivatal, a Roszfinmonitoring vezetőjével Moszkvában 2023. március 9-én

Forrás: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool

Fotó: -

Ukrajna lerohanása óta több mint 13 ezer korlátozó intézkedést hoztak Moszkvával szemben. 

Ez több, mint amennyi szankcióval Iránt, Kubát és Észak-Koreát együttvéve sújtották az elmúlt évtizedekben.

Mindezek ellenére az orosz gazdaság mindössze 2,1 százalékkal esett vissza 2022-ben. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint az idén a teljesítmény már emelkedik, szemben például az Egyesült Királyság gazdaságával – írta a Világgazdaság

Moszkva több országot ellenségnek minősített, majd ezzel egy időben megerősítette kapcsolatait a többi között Iránnal, Törökországgal és az Egyesült Arab Emírségekkel. Sőt, jelentősen megerősödött a gazdasági együttműködés Kínával. A két ország közötti kereskedelem csaknem egyharmadával nőtt, és 2022-ben elérte a 190 milliárd dolláros rekordot. 

Energiafronton is nagyon jelentős a kapcsolat, Oroszország Kína második legnagyobb olajszállítója és a negyedik legnagyobb LNG-szállítója lett. Igaz, az ilyen mértékű üzletkötés terén az orosz tárgyalási pozíció gyengül, az erős pozícióba kerülő vásárló ugyanis képes az árak befolyásolására.

Ugyanakkor mára az is kiderült, hogy az orosz olaj kerülő úron Európába is eljut. 

Mindezekkel együtt az ország gazdasági fejlődése minden bizonnyal hosszú időre befagy. Ebben szerepet játszik az is, hogy az állami kiadások jelentős részét elviszi a hadiipar. 

A teljes cikk IDE kattintva olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!