kulturális bumm

2021.01.05. 19:43

Régóta várt múzeumok nyílnak meg idén

A régóta várt Nagy Egyiptomi Múzeumtól kezdve az amerikai filmakadémia Los Angeles-i mozgóképmúzeumáig világszerte új kulturális intézmények nyitják meg a kapuikat idén – olvasható a The Art Newspaper című portálon.

A picture taken on April 13, 2020, shows a view of the Great pyramid of Khafre (Chephren) seen through the scaffolding on the Grand Egyptian Museum (GEM), which is currently under construction, in Giza on the southwestern outskirts of the capital Cairo. (Photo by Khaled DESOUKI / AFP)

Forrás: Khaled Desouki

Fotó: AFP

Rögtön az év az első hónapjában, január 23-án nyílik meg Francois Pinault milliárdos műgyűjtő új kortárs művészeti múzeuma a párizsi árutőzsde (Bourse de Commerce) teljesen felújított és átalakított épületében.

A Louvre és a Pompidou Központ között található régi árutőzsde kör alakú épületét a világhírű japán építész, Ando Tadao tervei alapján alakították át kortárs művészeti múzeummá.

Már az év első felében megnyitja kapuit a Madison Avenue Marcel Breuer (Breuer Marcell Lajos) tervezte brutalista épületébe átköltözött Frick-gyűjtemény: a Frick Madisonben újragondolt elrendezésben nézhetik meg a látogatók a pazar gyűjteményt.

2021-ben folytatódik a berlini Humboldt Forum épületének részenkénti átadása. Az egykori császári kastély és a keletnémet parlamenti palota helyén épült, 40 ezer négyzetméteres komplexumot tavaly december közepén nyitották meg. A múzeumok szigetén (Museumsinsel) álló Humboldt Forum idei programját egyebek között környezeti és társadalmi változásokkal foglalkozó, valamint Berlin globális kapcsolatait bemutató speciális kiállítások gazdagítják.

Tavasszal nyílik meg Sanghajban a pekingi UCCA Kortárs Művészeti Központ harmadik épülete, az UCCA Edge.

A tervek szerint júniusban nyitja meg a kapuit a Nagy Egyiptomi Múzeum, a világ legnagyobb régészeti múzeuma a gízai piramisoknál.

Az intézmény csaknem 100 ezer egyiptomi régészeti kincset számláló gyűjteményében egyebek között Tutanhamon fáraó sírjából származó leletek és a szakkarai nekropoliszban feltárt szarkofágok sorakoznak.

Ugyancsak nyáron nyílik meg a látogatók előtt a világ legnagyobb Edvard Munch-gyűjteményének otthont adó múzeum, a Munch Oslóban. A 13 emeletes, vízparti toronyépületben tizenegy kiállítóterem kalauzol végig a világhírű norvég expresszionista festő pályafutásán.

Egy szappanopera inspirálta kiállítással nyílik meg nyáron vagy ősszel az egykori GESZ-2 erőműből kialakított új művészeti központ Moszkvában. A Renzo Piano olasz sztárépítész tervei alapján újjászületett komplexum egyebek között kiállítótermeknek, oktatási központnak és kreatív műhelygyakorlatoknak ad majd otthont.

Szeptember végétől fogad látogatókat az amerikai filmakadémia Los Angeles-i mozgóképmúzeuma, az Academy Museum of Motion Pictures. A szintén Renzo Piano tervei alapján született múzeumban vetítések, sztárokkal szervezett közönségtalálkozók és híres filmek kellékei is várják majd a filmrajongókat.

Címkék#múzeumok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!