ötkötetes sorozat

2021.05.30. 11:00

Dürrenmatt eddig kiadatlan szövegrészleteit jelentették meg

A több mint kétezer oldalas Das Stoffe Projekt kiadványsorozat olyan szövegeket és gondolatokat tartalmaz, amelyeket a szerző 1969 és az 1990-ben bekövetkezett halála közötti időszakban írt.

Harminc évvel Friedrich Dürrenmatt halála után a svájci drámaíró és festő eddig kiadatlan szövegrészleteit jelentette meg a Diogenes kiadó egy ötkötetes sorozatban.

Az írások nagy részét már Dürrenmatt életében kiadták, a hagyatékban azonban csaknem 30 ezer kéziratoldalt találtak, rajtuk számtalan szövegváltozattal.

Ezeket Rudolf Probst és Ulrich Weber kiadók éveken át válogatták és rendszerezték.

A korábban kiadott írásokat formálódásuk különböző szakaszaiban mutatják be az új kötetek.

Dürenmatt korán világsikereket ért el, például az ötvenes évek elején megjelent A bíró és a hóhér és A gyanú című krimijeivel vagy Az öreg hölgy látogatása című 1956-os és A fizikusok című 1962-es drámájával.

Ezután azonban Dürrenmatt meg nem értettnek érezte magát, és saját fejlődését kívánta feltárni – írta a kiadó. Ennek érdekében nem a munkásságát bemutató és anekdotázó önéletrajzot írt, hanem az őt foglalkoztató témákat fejtette ki, és bemutatta az anyagokat, amelyek érdekelték. Önéletrajzi szövegeket szőtt egybe filozófiai és fikciós írásokkal és szövegrészletekkel egy egészen sajátos prózaformában a Diogenes kiadó szerint.

Dürrenmatt maga így írt ezekről az írásokról: „Az anyagok gondolataim eredményei, tükrök, amelyek a csiszolásuktól függően reflektálnak gondolataimra és életemre”.

A Das Stoffe Projekt a Berni Egyetemmel és a még Dürrenmatt kezdeményezésére alapított és hagyatékát kezelő Svájci Irodalmi Archívummal együttműködésben valósult meg.

Az ötkötetes kiadványhoz az archívum a fd-stoffe-online.ch internetes oldalon online elérhetővé tett szerkesztett szöveg-, film- és hangdokumentumokat, valamint fakszimileként a teljes, 30 ezer oldalból álló kéziratot is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!