Utánozhatatlan felvételek

2021.09.25. 11:48

Több ezer képét ajándékozza el a világhírű fényképész

A legnagyobb elismerést romániai, szlovákiai és más balkáni cigánytelepeken készített fotóival vívta ki.

Czech photographer Josef Koudelka poses for a portrait at the end of an interview, before the opening of his exhibit "Invasion 68 Prague", organized by the French Institute and the Czech Centre in Bucharest, to commemorate the 45th anniversary of the Soviet invasion in Czechoslovakia, on October 17, 2013. The exhibition that presents the historical moments of Prague Spring in August 1968 will run until February 2, 2014. AFP PHOTO / ANDREI PUNGOVSCHI (Photo by ANDREI PUNGOVSCHI / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Andrei Pungovschi

Az életművét leginkább jellemző, mintegy 2000 fotót ajándékozott a cseh államnak Josef Koudelka világhírű cseh fényképész. A képek többségét, köztük a híres Invázió ciklus felvételeit a prágai Iparművészeti Múzeum kapta. A Nemzeti Múzeumnak és a Morva Galériának pedig kisebb kollekciók jutottak.

A 82 éves fotóművész az 1960-as években kezdett el fényképezni. A Varsói Szerződés tagállamainak 1968-as csehszlovákiai bevonulásáról készített felvételei az egész világsajtót bejárták. Ezek a képek alkotják az Invázió ciklust is.

Alkotásait bemutatták már a világ legrangosabb kiállítóhelyein és múzeumaiban, például a párizsi Pompidou Központban, a Francia Nemzeti Könyvtárban, a londoni Viktória és Albert Múzeumban és az amerikai Art Institute of Chicago intézményében. A New York-i Modern Művészetek Múzeuma a hetvenes évek közepén életmű-kiállítással is tisztelgett a művész előtt.

Josef Koudelka 1970-ben Angliába emigrált, majd egy évtizeddel később Franciaországban telepedett le. Az 1989-es rendszerváltás óta viszont gyakran tölti idejét egykori hazájában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!