Arany Medve

2022.01.20. 08:20

Több mint 250 filmet mutatnak be az idei Berlinalén

A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medve díjakért 18 film versenyez.

Több mint 250 filmet mutatnak be februárban a 72. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon, a Berlinalén, amelyet egy év kihagyás után ismét a hagyományos formátumban rendeznek meg. A legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztandó Ezüst Medve díjakért 18 film versenyez.

A versenyfilmek között ezúttal nincs magyar alkotás.

Ugyanakkor az egyik munka, Peter Strickland Flux Gourmet című filmjének vágója a magyar Fekete Mátyás, egy másik versenyfilm, az Elizabeth Banks, Sigourney Weaver és Kate Mara főszereplésével készített Call Jane amerikai rendezője, Phillys Nagy pedig az egyik nagyapja révén részben magyar származású.

A 18 versenyfilm közül a Call Jane az egyetlen, amelynek nem a február 10-én kezdődő Berlinalén tartják a világpremierjét. Az alkotás a csütörtökön kezdődő Sundance fesztiválon debütál.

A rendezők többsége, a 18-ból 11-en szerepeltek már a Berlinalén, öten nyertek is már díjat. A visszatérők között van például a német Andreas Dresen, az olasz Paolo Taviani és a fesztivál nyitófilmje, a Peter von Kant francia rendezője, François Ozon.

A versenyfilmek többsége a jelenkorban játszódik, de a koronavírus-világjárvány csak két alkotásban kerül elő. A filmeket összefogó, közös téma inkább a család és az emberi és érzelmi kötődések. Az is jellemző a versenyfilmes mezőnyre, hogy a történetek többnyire a városközpontokon kívül, külvárosi negyedekben vagy vidéken, falvakban játszódnak.

Erre a jelenségre csak a válogatás után figyeltek fel a szervezők, és egyelőre nem tudják, hogy van-e bármi jelentősége a kortárs filmművészet helyzetét illetően

– jegyezte meg Carlo Chatrian, a fesztivál művészeti igazgatója.

A játékfilmes zsűri elnöke M. Night Shyamalan lesz, a testület tagjait később mutatják be. Az viszont már biztos, hogy a Berlinale visszatér hagyományos helyszíneire, tucatnyi berlini moziba. A tervek szerint a koncepción akkor sem változtatnak, ha február 10-ig még súlyosabb lesz Németországban a járvány 5. hulláma, amelyben a szerdai adatok szerint 24 óra alatt 100 ezernél is több fertőződést mutattak ki. Ez minden korábbinál magasabb szám, és a hullám egyelőre a meredeken felfelé ívelő szakaszban van.

Mariette Rissenbeek ügyvezető igazgató kiemelte, hogy a munkafolyamatoktól a vendégek mozgásáig a rendezvény minden elemét hozzáigazították a járványügyi védekezés követelményeihez, így biztonságosan megtartható a fesztivál.

A legfontosabb elem, hogy a vetítéseken minden 2. helyet üresen hagynak és csak a beoltott vagy a fertőzésen igazoltan átesett vendégeket engedik be, méghozzá csak friss negatív teszttel. A kísérőrendezvényeket és a szakmai programsorozatokat, köztük a European Film Market, az EFM filmipari vásárt 2021 után ismét online formátumban rendezik meg.

A február 20-ig tartó fesztiválon valamennyi szekciót együttvéve 69 országból 256 alkotást mutatnak be.

A Berlinale a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb a vezető nemzetközi filmfesztiválok sorában, látogatóinak száma a világjárvány előtt rendre félmillió körül volt. Költségvetése általában 25 millió euró, vagyis 8,8 milliárd forint körül van, legnagyobb finanszírozója a német szövetségi és a berlini tartományi kormány.

A szemle a magyar filmművészet számára is fontos bemutatkozási fórum, fődíját, az Arany Medvét 2017-ben Enyedi Ildikó nyerte el Testről és lélekről című alkotásával.

Borítókép: MTI / EPA pool / Clemens Bilan

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!