1897 óta

2020.05.29. 06:47

Először kellett törölni a Boston Marathont

A világ egyik legjelentősebb futóversenyét eredetileg április 20-án rendezték volna meg, de a koronavírus-járvány miatt előbb szeptember 14-re halasztották, majd a szervezők csütörtökön bejelentették, hogy idén biztosan nem tartják meg.

A bostoni versenyen több mint 30 ezren szoktak rajthoz állni, őket több mint egymillió ember biztatja, márpedig ez ősszel sem lesz összeegyeztethető a távolságtartási óvintézkedésekkel.

Az első versenyt 1897-ben rendezték – 15 futó részvételével -, hogy megemlékezzenek az első modernkori olimpiai játékokról, amelyre egy esztendővel korábban került sor. Az első világháború miatt 1918-ban némileg változott a lebonyolítás, ugyanis váltóversenyre került sor. A 2013-es futás félbeszakadt, amikor két bomba robbant a célvonalon, néhány órával a profik beérkezése után, amikor sok szabadidős futó még a pályán volt.

A maraton évente több mint 200 millió dollár bevételt jelent a városnak, a helyi atlétikai szövetség és a futók pedig alkalmanként mintegy 40 millió dollárt gyűjtenek össze jótékonysági célokra.

A Tokió Marathont márciusban alig több mint kétszáz profi részvételével rendezték, de a bostoni polgármester közölte, ők nem tartanak olyan versenyt, amelyen nem vehetnek részt szabadidős futók.

A szervezők csütörtökön azt mondták, az idei verseny helyett egy virtuális eseményre kerül sor, amelynek résztvevői – miután igazolják, hogy teljesítették a maratoni távot – érmet kapnak.

A jövő évi Boston Marathont április 19-én, a 125. versenyt pedig 2022. április 18-án rendezik.

Ezek is érdekelhetik