Atlétika

2022.06.13. 09:49

Minden idők harmadik legjobb 110 gátas idejét futotta Devon Allen

Világszínvonalú eredmények születtek - különösen a sprintszámokban - a vasárnap rendezett New York-i atlétikai viadalon, amelyen Devon Allen minden idők harmadik legjobb idejével nyerte meg a férfi 110 méteres gátfutást.

A tavasszal a Philadelphia Eagles amerikaifutball-csapatába igazolt sprinter emlékezetes versenyen remekelt, a mezőnyben ugyanis világbajnoki címvédő, olimpiai ezüstérmes honfitársa, Grant Holloway is ott volt, aki ráadásul a nyolcadik gátig vezetett előtte, onnan azonban Allen elszáguldott riválisa mellett és végül óriási fölénnyel verte őt. A 27 éves futó nem csupán a győzelemnek, hanem 12.84 másodperces eredményének is örülhetett, amely négy századdal marad el a szintén amerikai Aries Merritt világcsúcsától, egyúttal ez minden idők harmadik legjobb eredménye a rekord és Holloway 12.81 másodperces produkciója mögött.
Azt hittem, világcsúcsot futok ma. Most várnom kell még egy versenyt

 - nyilatkozott a futam után Allen.
A férfi 100 méter a vb-győztes Christian Coleman számára volt emlékezetes, ugyanis 2019 óta először ért el 10 másodpercen belüli eredményt. A dohai vb aranyérmesének januárban járt le másfél éves eltiltása, amit azért kapott, mert háromszor nem adott mintát a doppingellenőröknek. A 26 éves vágtázó kifejezetten jó futással, 9.92 másodperces eredménnyel győzött, három századdal megelőzve a jamaicai Ackeem Blake-et.
A nők klasszikus sprinttávján Aleia Hobbs és Sha'Carri Richardson különcsatájából előbbi került ki győztesen 10.83 másodperccel, két százados előnnyel. Utóbbi viszont később 200 méteren vigasztalódhatott, amelyen 22.38-cal végzett az élen.
A férfiak félkörös távján a regnáló világbajnok, a tokiói olimpián harmadik Noah Lyles parádézott, 19.61 másodperccel nyert.
A többi sprinttávhoz hasonlóan a női 100 méter gát is kiváló eredményt hozott, a szintén hazai Alaysha Johnson 12.40 másodperccel ért célba.

Borítókép: Devon Allen (Fabrice Coffrini/AFP)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában