atlétika

2020.11.26. 20:38

Coleman fellebbezett a doppingeltiltás ellen

Benyújtotta fellebbezését a nemzetközi Sportdöntőbíróságnál (CAS) a doppingellenőrzések elmulasztása miatt kapott, kétéves eltiltása ellen Christian Coleman, a férfi 100 méteres síkfutás világbajnoka.

(201028) -- DOHA, Oct. 28, 2020 (Xinhua) -- File photo taken on Sept. 28, 2019 shows Christian Coleman of the United States celebrating after winning the men's 100m at the 2019 IAAF World Athletics Championships in Doha, Qatar. Men's 100m world champion Christian Coleman has been banned for two years, for missing three doping control tests. Track and field's Athletics Integrity Unit said Coleman will be banned until May 2022, forcing him to miss the Tokyo Olympics next year. (Xinhua/Li Gang)

Forrás: AFP / Xinhua

Fotó: Li Gang

A 24 éves amerikai sprinter versenyzési jogát júniusban előzetesen felfüggesztette a Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) doppingügyekkel foglalkozó szervezete (AIU), amely aztán október 27-én meghozta a döntést az eltiltásról, így

Coleman nem vehet részt a jövő nyárra halasztott tokiói olimpián.

A CAS csütörtöki közleményében azt írta, az atléta a fellebbezésében eltiltásának visszavonását, valamint a szankció eltörlését, de legalábbis csökkentését kérvényezte.

Coleman október végén Twitter-oldalán közölte, hogy 2019. december 9-én nem tartózkodott otthon, amikor az ellenőrök jártak nála, ez pedig egy éven belül a harmadik mulasztása volt.

Az atléta azzal vádolta meg a doppingellenőröket, hogy szándékosan „csapdát” állítottak neki.

Ugyanis állítása szerint a lakásához közel található bevásárlóközpontban volt, amikor tesztelni akarták az otthonában, és rendelkezésre állt volna, ha felhívják telefonon. Jelezte, bármikor kész a mintaadásra, és számlákkal, nyugtákkal tudja bizonyítani, amit állít. Szerinte éppen az volt az ellenőrök célja, hogy lemaradjon a mintavételről.

Az AIU közlése szerint az eltiltás 2022. május 13-án jár le.

A 2019-es dohai világbajnokságon a 100 méter mellett 4x100 méteren is aranyérmes sprintert az elmúlt év végén is fenyegette eltiltás, ám akkor a három mulasztása éppen nem volt egy éven belül, így versenyezhetett a vb-n, a decemberi újabb eset viszont súlyos következménnyel jár. Coleman előzőleg 2019. január 16-án és 2019. április 26-án sem volt elérhető, az egy éven belüli három hiányzás pedig doppingvétségnek minősül, és egy vagy két évre szóló eltiltást vonhat maga után.

Coleman júniusi Twitter-bejegyzésében hangsúlyozta: sohasem doppingolt, és ha kell, karrierje végéig akár naponta ad mintát, hogy bizonyítsa ártatlanságát.

Forrás: MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában