Edzéssel kezdődött a pekingi kaland

Olimpia 2008 Peking - A magyar kajak-kenu válogatott első csoportja megérkezett Pekingbe. Az akklimatizáció nehézségeinek leküzdése érdekében a fárasztó utat pihenés helyett reggeli, majd edzés követte - Méhes Gábor jelenti Pekingből.

Méhes Gábor

Helyi idő szerint reggel negyed hétkor karikás szemű utasok bukkantak fel a pekingi reptér várótermében, ám a több mint kilencórás „zakatolástól" kábult tekintetek között két, a körülményekhez képest friss arcot is felfedezhettünk. Janics Natasa és Kovács Katalin szinte végigaludta a Budapest–Peking távolságot, elmondásuk szerint édes álmukból a landolás előtti füldugulás ébresztette őket.

– Egy gyógynövénytartalmú készítménytől úgy durmoltunk, mint a bunda – büszkélkedett Janics Natasa, a Démász Szeged VE kétszeres olimpiai bajnok klasszisa, aki életében először jár az ázsiai államóriásban. – A többiek irigykedtek is ránk, mert hiába próbálkoztak, nem tudtak elaludni. Az átállás miatt a következő néhány órában tilos a pihenés, indulunk rögtön a pályára, és nemsokára már a vízen leszünk. Olimpiai drukk még nincs bennem, egyelőre szeretném megismerni a helyszínt, a versenylázat későbbre tartogatom.

Kovács Katalin szinte végigaludta a Budapest–Peking repülőutat

Kovács Katalin szinte végigaludta a Budapest–Peking repülőutat
Kucsera Gábor – a korábbi évek nagy viadalaihoz hasonlóan – ezúttal is egy speciálisan az olimpiára készített, vörös hajkoronával indult útnak. Nem kizárt, hogy a világbajnok kajakos frizurája augusztus végére országos divattá válik. Társa, Kammerer Zoltán a rá jellemző széles mosoly kíséretében latolgatta az esélyeket:

– Mondhatnám, hogy történjen bármi, a három olimpiai aranyérmemet már nem veheti el tőlem senki, de ennél komolyabbak a szándékaim. Azért jöttem, hogy megnyerjem a negyediket, esetleg az ötödiket is. „Kucsinak" még nincs ötkarikás aranya, és ez engem különösen motivál. Szeretném, ha két hét múlva már ő is olimpiai bajnoknak nevezhetné magát – mondta Kammerer.

Rafa Nadal ismerkedik a pályával. Fotó: MTI

Rafa Nadal ismerkedik a pályával.
Fotó: MTI

A kajakosokkal egy gépen érkezett Pekingbe a legjobb magyar teniszező, Szávay Ágnes is. A világranglista 14. helyezettje úgy fogalmazott, az olimpiai szerepléssel gyerekkori álma válik valóra. Ági ekkor még nem tudhatta, hogy a sors, pontosabban a sorsolás nem lesz kegyes hozzá: az egyéni verseny első fordulójában azzal a kínai Csie Csenggel találkozik, aki nemrégiben Wimbledonban útját állta, párosban pedig ha sikerül túljutni a japán Morita, Szugijama kettősön, nagy valószínűséggel a Williams nővérek következnek.

Sokkal kedvezőbb hír, hogy csillapodnak a kedélyek női kézilabdázóink háza táján. Háztartási balesete óta először edzett a csapattal Görbicz Anita, és a győri klasszis – akit a 2007-es játékáért a Nemzetközi Kézilabda-szövetség (IHF) és a World Handball Magazine által szervezett szurkolói szavazáson a norvég Gro Hammerseng mögött a második legjobb játékosnak választottak – orvosi csodával határos feltámadása nemcsak a saját, de a válogatott hangulatának is jót tett. „Görbe nélkül senkit nem verünk meg az olimpián" – mondta egy nappal korábban a lemondását fontolgató, ám később maradásra bírt Hajdu János szövetségi kapitány. Nos, úgy tűnik, a keserű jóslat nem válik valóra, orvosi vélemények szerint ugyanis csak Görbiczen múlik, vállalja-e szombaton a svédek elleni szereplést. A kérdés ettől a pillanattól kezdve nem kérdés.

A gyerekek is hangolnak. Fotó: MTI

A gyerekek is hangolnak.
Fotó: MTI

Az olimpiai parkban felállított visszaszámláló órán egyre fogynak a másodpercek, és e sorok írójával ellentétben önöknek már egyet sem kell aludniuk, hogy megkezdődjön a földkerekség egyik legcsodásabb eseménye, a 29. nyári olimpia.

Messi remekelt

A címvédő argentin labdarúgó-válogatott győzelemmel kezdett a pekingi olimpia férfi tornáján, miután 2–1-re nyert az elefántcsontpartiak ellen. A találkozó legjobbja Lionel Messi volt, aki góllal és gólpasszal segítette csapatát a sikerhez. Az FC Barcelona klasszisának pályára lépése még közvetlenül a találkozó előtt is kérdéses volt, ám a katalán klub vezetőinek sikerült megegyezniük az argentin szövetséggel: amennyiben Messi megsérül, úgy ők állják a futballista fizetését az esetleges kényszerpihenő alatt.

A magyar olimpiai csapat tagjai szabadidejükben gyakran mennek kirándulni. Fotó: MTI

A magyar olimpiai csapat tagjai szabadidejükben gyakran mennek kirándulni.
Fotó: MTI

Eredmények, 1. forduló, A csoport: Argentína–Elefántcsontpart 2–1 (1–0), Ausztrália–Szerbia 1–1 (0–0). B csoport: Hollandia–Nigéria 0–0, Egyesült Államok–Japán 1–0 (0–0). C csoport: Kína–Új-Zéland 1–1 (0–0), Brazília–Belgium 1–0 (0–0). D csoport: Koreai Köztársaság–Kamerun 1–1 (0–0), Olaszország–Honduras 3–0 (2–0).

Címkék#olimpia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!