Egyelőre még nem ünnepelt Vajda Attila

Olimpia 2008 Peking - Vajda Attila olimpiai bajnok lett. Ám a Démász-Szegedi VE kenusa nem ünnepelt, hiszen már a mai 500 méteres döntőre készült. Viszont mire a telefonjához ért, rengeteg SMS és nem fogadott hívás várta itthonról. Interjú.

Munkatársunktól

– Felfogta, mit vitt véghez?
– Nem, de nem is akarom. Szombaton még vár rám egy kemény 500 m-es döntő, ahol jól kellene menni.

– Nem volt nehéz a hajó? Egy egész ország, de Szeged és Szőreg biztos benne térdelt.

– Egyáltalán nem. Sőt együtt húztuk a lapátot.

– Hogyan építette fel a futamot?

– A végeredmény tekintetében így. Tartanom kellett ahhoz magam, amit elterveztünk: jó rajt, majd minél hamarabb felvenni az utazósebességet. Sokan elmentek mellettem, és nehéz volt megállni, hogy ne tartsak velük a második 250 m-en. Egyszer sem néztem ki oldalra. Nyugalom, ne kapkodj! – ez járt a fejemben. Ötszáz métertől aztán folyamatosan jöttek az iramváltások: féltávnál, majd 600, 750, 800 méternél és a végén még egyszer.

– Hogyan sikerült ilyen pontosan felmérni a terepet?

– A döntő előtt mentem egy bemelegítő pályát, ahol alaposan belőttem mindent. A közönség moraja is sokat segített, nem is lehet elképzelni, mennyit. Tudtam, nagyjából merre járhatok, és hol kell váltani.


– Előzetesen leírta, kik végeznek ezer méteren a dobogón. Kettő személy pozícióját el is találta: a saját első és a kanadai Hall harmadik helyét. Honnan került elő a tengerentúli?

– A világkupán láttam, hogy jól megy, éreztem, komoly riválisom lehet. Engem nem lepett meg.

– Egy kicsit sem ünnepelt?

– Á, majd ha vége lesz mindennek.

– Legutóbb negyven éve nyert Magyarország ebben a számban aranyérmet.

– Tisztában vagyok vele, hogy 1968-ban Tatai Tibor, a BSE jelenlegi edzője győzött.

– Ki gratulált először?

– Fogalmam sincs. Mire a telefonomhoz jutottam, száz SMS érkezett, és hatvan nem fogadott hívásom volt. Nem csörögtem vissza senkit, és ezért elnézést, de mostantól szeretnék csak az 500 m-es döntővel foglalkozni.

Vécsi nyilatkozata

Vécsi Viktor így vélekedett a tanítvány produkciójáról: – Pontosan úgy alakult minden, ahogy szerettük volna. Attila nem hagyta, hogy megzavarják a futam elején a száguldozók. Csak Calra figyelt, és vele együtt kenuzott, mert tudtuk, a végén kettejük között dőlhet el a csata. Ezzel, valamint a szenzációs rajttal a spanyol taktikáját teljesen keresztülhúzta. Amikor Cal elindult, Attila rátett még egy lapáttal, minden váltásnál jobb volt mindenkinél. Amikor vége lett a döntőnek, Cal a stégen nyilatkozott, ám alig bírt megszólalni, úgy kifáradt. Élete legkeményebb ezer métere volt ez, de Attila is megdolgozott az elsőségért. Elsősorban fejben verte meg az ellenfeleket, mert aki ide bejut, az nem lehet rossz kenus, viszont ő mentálisan is a mezőny fölé nőtt.

Címkék#olimpia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!