Délmagyar logó

2019. 02. 22. péntek - Gerzson -2°C | 10°C Még több cikk.

Lőrincz Tamás olimpiai ezüstérmes!

Lőrincz Tamás ezüstérmet nyert a kötöttfogású birkózók 66 kg-os súlycsoportjában a londoni olimpián.
20:15 - Lőrincz Tamás ezüstérmes lett a kötöttfogású birkózók 66 kg-os súlycsoportjában a londoni olimpia keddi versenynapján, mivel a döntőben két menetben kikapott a vb-bronzérmes dél-koreai Kim Hjeon Vu-tól.

 
Lőrincz Tamás: - Elég jól sikerült a felkészülésem, könnyen hoztam a súlyomat, ami nálam mindig kritikus pont, ugyanis kilenc kilót fogytam erre a versenyre. Az egész napom jól alakult, az amerikai és a grúz versenyzőtől eddig csak kikaptam, most pedig még utóbbit is viszonylag simán sikerült legyőznöm. Úgy érzem, hogy fizikailag és mentálisan is nagyon egyben voltam, úgyhogy nagyon bíztam a sikerben. A döntőben állásból nem nagyon fértem hozzá a dél-koreai sráchoz, aztán volt az a lenti helyzet, amikor nem engedte, hogy összefogjam. Nem szólt rá a bíró, ami szokatlan volt, szerintem ott egy kicsit szétestem fejben. Aztán a második menetben egy szép akciót hajtott rajtam végre, ehhez kétség nem fér, azaz megérdemelte a győzelmet. Én ettől függetlenül nagyon csalódott vagyok, és egy ideig az is leszek, hiszen életem legnagyobb sikerének a kapujában álltam. Ezt egyelőre még nehéz megemészteni, remélem azért, hogy valamikor majd tudok örülni az éremnek. Lőrincz hozzátette: meglepetésre jelen volt a csarnokban a családja, a szülei, a testvérei, köztük a szintén válogatott birkózó Lőrincz Viktor és néhány barátja. - Meglepetten láttam őket az elődöntő után a lelátón, de nagyon örültem nekik. Nagy álmom, hogy 2016-ban, Rióban a testvéremmel együtt szerepelhessek.

Struhács György, a kötöttfogásúak szövetségi kapitánya: - Sajnos a döntőben nem az történt, mint korábban a nap folyamán. Úgy érzem, az első menetben a koreai kapott egy kis bírói támogatást, de nem ezen múlott, úgy gondolom, a rivális jogosan nyert, jobb volt. Tamás teljesen fel volt készülve erre a meccsre, nem izgulta túl egyáltalán. Remélem, hogy hamar feldolgozza ezt a vereséget. Csak boldog lehet, hiszen nyert egy gyönyörű szép ezüstérmet. A magyar birkózás eddig kitett magáért itt Londonban, ez erőt adhat a többi, még hátralévő versenyzőnek.A 2006-ban Európa-bajnok, a pekingi olimpián nyolcadik Lőrincz - aki a nyolcaddöntőben a kontinenselső német Frank Stäblert, a negyeddöntőben a vb-ötödik amerikai Justin Dashaun Lestert, az elődöntőben pedig a vb-ezüstérmes grúz Manuhar Tszhadaját győzte le - a 2010-es vb-n már találkozott Kimmel, akkor két menetben győzte le. A magyar végül ötödikként, a dél-koreai pedig nyolcadikként zárt.

Lőrincz Tamás olimpiai ezüstérmes. Fotó: MTI (galéria)

A 25 éves ceglédi birkózó bevonulásánál sok magyar zászló is feltűnt a lelátón, és a közel száz magyar drukker hatalmas éljenzésben tört ki.

Az első menetben mindketten keresték a fogást a másikon, de nem volt értékelhető akció, így aztán a szabályok értelmében kékmezesként Kimnek kellett elsőként letérdelnie. Lőrincznek fél perce volt, hogy pontot szerezzen. A tét rányomta bélyegét az első parterhelyzetre, ugyanis a bíró előbb figyelmeztette, majd meg akarta inteni Lőrinczet, de a zsűri ezt annulálta. Ennek ellenére a 30 mp így sem volt elég a magyar birkózónak, hogy értékelhető akciót hajtson végre, ezért jó védekezésének köszönhetően Kimé lett az első menet (0-1).

A második felvonás hasonló forgatókönyv szerint alakult, csak éppen másfél perc elteltével Lőrincznek kellett parterhelyzetbe lemennie. Kim, akinek jobb szemén hatalmas monokli "díszelgett", a kifelé menekülő Lőrinczet kiemelte, majd kidobta az érvényes területről, amiért két pontot kapott, ráadásul Lőrincznek térden kellett maradnia a folytatásban, így esélye sem volt az egyenlítésre.

Lőrincz Tamás olimpiai ezüstérmes. Fotó: MTI (galéria)

Kim a dél-koreai zászlóval tiszteletkört futott, míg Lőrinczet - aki egész nap látványos és akciódús birkózást bemutatva versenyzett - edzői vigasztalták, majd könnyes szemmel vonult el a küzdőtérről.

Lőrincz a magyar birkózás történetének 16. olimpiai ezüstérmét és 53. dobogós helyezését szerezte meg, egyben ő a kilencedik magyar dobogós a londoni játékokon, közülük a második birkózó, ugyanis Módos Péter (55 kg) vasárnap harmadik lett.

Férfiak, kötöttfogás, 66 kg, olimpiai bajnok:
Kim Hjeon Vu (Koreai Köztársaság)
2. LŐRINCZ TAMÁS
3. Manuhar Tszhadaja (Grúzia) és Steeve Guenot (Franciaország)

Az olimpiai bajnok dél-koreai Kim Hjon Vu ráharap aranyérmére a férfi kötöttfogású birkózók 66 kg-os súlycsoportjának eredményhirdetésén a 2012-es londoni nyári olimpián.
Az olimpiai bajnok dél-koreai Kim Hjon Vu ráharap aranyérmére a férfi kötöttfogású birkózók 66 kg-os súlycsoportjának eredményhirdetésén a 2012-es londoni nyári olimpián.
Fotó: MTI/Illyés Tibor 

16:10 - Lőrincz Tamás bejutott a döntőbe a kötöttfogásúak 66 kg-os kategóriájában a londoni olimpián, miután harmadik mérkőzésén parádés birkózással, két menetben legyőzte a kétszeres vb-ezüstérmes grúz Manuhar Tszhadaját.

A 2006-ban Európa-bajnok, pekingi olimpián nyolcadik Lőrincz - aki a nyolcaddöntőben a kontinenselső német Frank Stäblert két, a negyeddöntőben pedig a vb-ötödik amerikai Justin Dashaun Lestert három menetben győzte le - a meccs elején alaposan meglepte riválisát: egy támadásába gyönyörűen kontrázott bele, majd riválisa fejét befogva pörgetett, három pontért, előnyét pedig magabiztosan tartotta meg a menet végéig.

Így birkózta magát az olimpiai döntőbe Lőrincz Tamás. Fotó: MTI (galéria)

A második két percben a ceglédi birkózó folytatta remeklését, éppen az első akció megindításához szükséges másfél perces határ előtt kiemelte, s eldobta ellenfelét. Lőrincz a három pontot a finisben egy mögékerülésből további eggyel toldotta meg, az utolsó másodpercekben pedig ügyesen védekezett, így összességében kiemelkedő teljesítménnyel bejutott a fináléba.

Lőrincz örömében még nagy ívben eldobta Takács Ferenc másodedzőt is, majd Struhács György szövetségi kapitány nyakába ugrott, végül pedig begyűjtötte a gratulációkat a magyar szövetség vezetőitől, elsőként Hegedűs Csaba elnöktől, a 100. magyar olimpiai bajnoktól.

"Tamás egész nap remekül birkózik, jól összpontosít, de így is meglepett, milyen könnyedén jutott túl kiváló ellenfelén az elődöntőben" - értékelt  Struhács György. "Nagyon motivált volt, bízott benne, hogy fináléba juthat, és ez az álma valóra vált."

A magyar idő szerint 20:03 órára kiírt döntőben a vb-bronzérmes dél-koreai Kim Hjeon Vu vár Lőrinczre.

15:02 - Lőrincz Tamás bejutott az elődöntőbe a kötöttfogású birkózók 66 kg-os súlycsoportjában a londoni olimpia keddi versenynapján, miután második mérkőzésén, három menetben legyőzte az amerikai Justin Dashaun Lestert.

A 2006-os Európa-bajnok magyar számára nem kezdődött jól a kétszeres vb-bronzérmes elleni meccs, ugyanis kisebb figyelmetlenségét kihasználva riválisa - egy perc elteltével - letolta őt a szőnyegről, majd a szakasz utolsó másodperceiben még intették is (0-2), így hátrányban mehetett pihenni. A folytatásban viszont a ceglédi versenyző nagyon összeszedetten birkózott, és egy szép mögékerüléssel 1-0-s előnyt szerzett, amit meg is őrzött.

Így birkózta magát az olimpiai döntőbe Lőrincz Tamás. Fotó: MTI (galéria)

A döntő menetben nagyon keményen küzdött mindkét versenyző. Valamivel a magyar tűnt aktívabbnak, ennek eredményeként a másfél perces álló harc utolsó pillanatában elindított akciója végén ellenfele mögé került. Ezért a mérkőzésvezető három pontot ítélt, az amerikaiak viszont óvtak, mert szerintük már időn túli volt az eset. A zsűri a visszanézés után végül egy pontot megítélt Lőrincznek, illetve további egyet a sikertelen óvás miatt is. Az utolsó 30 mp-ben Lester mindent megpróbált, ám Lőrincz jól állta a rohamokat, és megnyerte az összecsapást.

Lőrinczre az elődöntőben a kétszeres vb-ezüstérmes grúz Manuhar Tszhadaja vár.

14:30 - Lőrincz Tamás nagyszerű birkózással bejutott a legjobb nyolc közé a kötöttfogásúak 66 kg-os kategóriájában a londoni olimpia keddi versenynapján.

Így birkózta magát az olimpiai döntőbe Lőrincz Tamás. Fotó: MTI (galéria)

A 2006-os Európa-bajnok magyar gyorsan nyilvánvalóvá tette, hogy ezen a napon semmi esélye nincs ellene az idei Eb-n győztes német Frank Stäblernek: Lőrincz az első menetben nekiugrott ellenfelének, 50 másodperc elteltével - egy válldobás és kiemelés révén - már 4-0-ra vezetett. Stäbler ezt követően mögékerülésért ugyan kapott egy pontot, de így is 4-1-gyel a magyaré volt az első felvonás. A ceglédi sportoló a második menetben is sokkal dinamikusabb és erősebb volt ellenfelénél, akit ebben a szakaszban előbb kitolt a szőnyegről, majd mögéje került, ezzel 2-0-ra nyert, így továbbjutott.

Lőrinczre a negyeddöntőben a vb-ötödik, korábban kétszeres vb-bronzérmes (2006, 2007) amerikai Justin Dashaun Lester vár.

Olvasóink írták

 • 8. exdeus 2012. augusztus 08. 06:56
  „Szegény ezüstösünk nagyon neki volt keseredve, hogy nem lett arany, de szerintem ez is igen szuper eredmény!”
 • 7. la-za 2012. augusztus 08. 02:15
  „Szép volt! Gratulálok! :)))”
 • 6. Queenmargareth 2012. augusztus 07. 22:52
  „gratulálok, nem láttam:(”
 • 5. Zotya100 2012. augusztus 07. 21:16
  „Gyönyörű eredmény, de lesz még jobb is! Gratula!!!!”
 • 4. zanzara 2012. augusztus 07. 20:55
  „Szép volt!!! Gratulálok az ezüst éremhez!”
 • 3. tobaccoroad 2012. augusztus 07. 20:25
  „TAMÁS TE VAGY A LEGNAGYOBB!!!!!!!”
 • 2. ajhossi 2012. augusztus 07. 17:51
  „Hihetetlenul magabiztos es osszeszedett birkozast lathattunk tole eddig. Ma nagyon egyben van minden, szinte onkivuletben birkozik. Remelhetoleg a dontot is behuzza ezzel a lendulettel. Birkozoknal ha valaki igy elkapja a fonalat azt nem lehet megallitani. Majoros Pista is azon a napon ellenalhatatlan volt, egyszeruen nem veszithetett.”
 • 1. Zotya100 2012. augusztus 07. 16:24
  „Szép volt, Tamás, reméljük arany lesz a vége!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sir Chris Hoy hatodik aranyát nyerte

A címvédő Chris Hoy nyerte a férfi Keirint a pályakerékpárosok keddi versenynapján a londoni… Tovább olvasom