Olvasói levelek

2007.06.14. 16:19

Az anyai szeretet apoteózisa: a szoptatás

"A szoptatott csecsemők ellenállóbbak a légúti fertőzésekkel, középfül-gyulladással szemben, hasmenést és allergiát is ritkábban kapnak. Harmonikusabb a testi fejlődésük, nem híznak el életük későbbi szakaszaiban sem, így ritkább köztük a magas vérnyomás betegség, érelmeszesedés, agyvérzés, szívinfarktus és cukorbaj."

A szoptatás a csecsemőtáplálás azon csodálatos módja, ahogyan azt a természet megtervezte. Még a legtökéletesebb tápszerek is messze elmaradnak az anyatej értéke mögött. Az anyatejben többek között olyan fontos immunanyagok vannak, melyek védik a csecsemőket a fertőzések ellen.

A szoptatott csecsemők ellenállóbbak a légúti fertőzésekkel, középfül-gyulladással szemben, hasmenést és allergiát is ritkábban kapnak. Harmonikusabb a testi fejlődésük, nem híznak el életük későbbi szakaszaiban sem, így ritkább köztük a magas vérnyomás betegség, érelmeszesedés, agyvérzés, szívinfarktus és cukorbaj. Ugyanakkor a szoptató kismama számára a legjobb természetes fogyókúra, hasa is hamarabb visszahúzódik, kevesebb a vérzés szülés után. Ritkább a szoptatók között a mellrák. Kisebb mellűek is ugyanolyan jól tudnak szoptatni.

Fontos, hogy párjuk támogassa a szoptatást, mely nem befolyásolja előnytelenül a szexualitást sem. A szoptatásra fel kell készülni. Jó segítséget adnak a felkészítő tanfolyamok, kiadványok, könyvek, öntevékeny csoportok, baba-mama klubok.

Fontos, hogy a szülészeti intézetek támogassák a szoptatást (a szegediek és környékbeliek ilyenek). Előnyös, ha az újszülött egy kórteremben van édesanyjával, ágya mellett. (Babás-mamás kórtermek, azaz rooming in.)

A részletek mellőzésével meg kell említeni, hogy előnyös, ha a szülés utáni közvetlen időszakot az újszülött édesanyjával együtt tölti, hogy az édesanya magához ölelhesse, sőt mellre tehesse. Az is jó, ha az édesapa a párja mellett van a szülés alatt, sőt utána közvetlenül egy-két óráig. A régebbi merev szabályokkal ellentétben, a kezdeti időszakban annyiszor szophat a baba, ahányszor csak akar, akár tíz-tizenötször is napjában, és a szoptatás időtartamát is rá kell bízni. Az élet első napjaiban kevés tej termelődik, de ez természetes, és ez ilyenkor elegendő. Nagy hiba, ha ilyenkor pótlást (tea, cukrosvíz, tápszer) kap a csecsemő. A kizárólagos szoptatást legalább fél évig célszerű fenntartani, a WHO is ezt javasolja, de akár 2-3 éves korig is lehet szoptatni, ám fél év után már más táplálék is szükséges. A melleket naponta csak egyszer kell közönséges vízzel megmosni, a kezeket viszont minden egyes alkalommal szappannal.

Minden nő tud szoptatni; olcsó és kényelmes, mindig és mindenhol megvalósítható. Népegészségügyi jelentősége felbecsülhetetlen, de felbecsülhetetlenek a testi előnyök mellett lelki hatásai is. Az egész életen áthúzódó és meghatározó anya-gyerek szeretet kialakításában jelentős szerepe van. A szoptatottak között ritkább az antiszociális viselkedés, drogfogyasztás, bűnözés. Stabilabb lesz a párkapcsolat nemcsak a szülők között, hanem majdan a gyermekek között is ritkább a válás. A szoptatottak könnyebben tanulnak és okosabbak is lesznek.

A szoptatás előnyei messze túlmutatnak az újszülöttkoron: ezen bensőséges szeretet kivirágoztatja a személyiség fejlődését, felkelti a tanulás utáni vágyat, arra tanítja a gyerekeket, hogy felnővén egymást szeressék és ők is jó szülők legyenek.

Dr. Hencz Péter, gyermek és újszülött szakorvos

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!