Olvasói levelek

2007.06.19. 16:19

Kicsoda Georg Klein?

Egy tv-híradó bemondója meglepetten olvasta Georg Klein nevét is a Kossuth tériek szégyentábláján. Hogyan kerülhetett ide, hiszen külföldön él? Valaki nagyon dühös lehetett rá. Mivel a szegediek közül talán csak én ismertem közelebbről, elmesélem életpályáját.

- Mikor először léptem 1945-ben egyetemünk anatómiai intézetének bonctermébe, egy szorgalmasan dolgozó, magányos ifjat láttam, aki nem a számunkra kijelölt feladattal foglalkozott, hanem már a következő év anyagával, a tájanatómiával. A többi orvosi tárggyal is így volt, mindig a következő évfolyam anyagával ismerkedett. Klein Györgynek hívták, híres kutató lett Svédországban, a Nobel-díj elosztó bizottság tagjának kérték fel. Még Szegeden barátok lettünk, együtt utaztunk egyszer a fővárosba egy marhavagon alján ülve egész napon át.

Minden állomáson aggódtunk, nehogy az oroszok malenkij robotra vigyenek minket. Különben az időt jól eltöltöttük, magyar és külföldi írók, költők műveinek idézésével. Sok memoritert tudtunk, élveztük a szövegeket.

- Másodévesként váltunk el, ő Pestre ment, majd Skandináviában Georg Kleinként kötött ki. Állandóan dolgozott, említette, ő nem tud szabadságra menni, hogy fekve kezeivel hajtsa a legyeket. Magyar orvosfeleségével együtt munkálkodott, még autóvezetés közben is programjait diktálta. Egy afrikai rosszindulatú nyirokcsomó-daganat (Burkitt limfoma) kóroktanának kutatásában értek el jelentős eredményeket. Repülőgéppel kapták mindennap Ugandából a vizsgálandó anyagot (akkoriban itt fordult elő leggyakrabban a betegség). Nobel-díjban feltehetően azért nem részesült, mert mint említettem, a díjelosztó bizottság tagja volt. A stockholmi Karolinska Egyetem egyik intézetét vezette, világhírességek fordultak hozzá egészségügyi panaszaikkal. A meggyilkolt svéd miniszterelnök, Olaf Palme jó barátja volt.

- Néhányszor itthon járt és interjút adott. Ezekből tudtam meg, hogy a magyar parlament középkori törvényei miatt 1944-ben egy éjjel volt osztályfőnöke budapesti házának kertjében húzódott meg. Reggel tanára csodálkozva kérdezte, hogy mit keres a bokrok között? Üldöznek, felelte. Miért, mit követtél el? (Ilyen keveset tudott egy átlagpolgár a rasszizmus következményeiről.)

- Ha pályázatot nyer, nyugdíjasként ma is dolgozik, 16 munkatársa van.

Dr. Bara Dénes
Szeged, 2007. 06. 11.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!