Olvasói levelek

2007.08.31. 16:19

A felelősségtudat és hiánya

A gyertya csonkig égett. Sokszor hallottam Magyar Károly spirituális atyától ezt a sokatmondó gondolatot, amit P. Hunya Dánieltől idézett, és magyarázatát is, hogy amíg a gyertya másoknak világít és melegít, ő maga elég, elpusztul mások szolgálatában.

Ilyen a felelősség tudatában élő ember, tudja, hogy mindent Istentől kapott, mégpedig embertársai szolgálatára ahogyan azt Pál apostol is hirdeti 1 Kor 12, 1-11 a talentumokról szóló tanításában.

A hitetlen ember nem tud ilyen személyes felelősségtudatot kialakítani és indítékokat adni tetteinek, mert nincs kinek elszámolással tartoznia. Legfeljebb az alapvető becsületesség vagy a másik ember tisztelete miatt alakíthat ki magában felelősségtudatot, de az egészen más tartalmú, nem örökélet-fontosságú magatartás.

De sajnos egyre több olyan ember él a világban, akiből hiányzik a felelősségtudat. Nem gondol cselekedetei következményére. Különösen a hosszú távon bekövetkező következmények nem érdeklik. Éli a maga életét, élvezi az életet, de hogy ennek milyen következményei lesznek a halál után a saját maga és embertársai számára, arra sokszor nem gondol. Annyi információ éri, annyi a csábítás különféle élvezetekre, hogy erről megfeledkezik. Sőt egyre több az olyan ember, aki cselekedetei rövid távú következményeire sem gondol. Nem gondol arra sem ő, sem a szülő, hogyha nem tanulja meg a fegyelmezett munkát gyermekkorában, nem sajátítja el az Istennel való együttműködést ebben a világban, akkor ennek milyen következményei lehetnek. Pedig a mindennapi életben már látszanak a következmények, ami miatt sokat szenvedünk. Hogy mennyi bosszúságot, de anyagi kárt is okoznak randalírozó neveletlen emberek, azt a televízióból is nap mint nap látjuk.

Meg kellene tanítani egészen kicsi kortól kezdve az embert, hogy miért kaptad a szádat, kezedet, lábadat, eszedet és majd számon kérik tőled, hogy mire használtad azokat.

Kifejezetten ezt a célt szolgálja a hitoktatás. Kérem szülőket, nagyszülőket, hogy éljenek a hitoktatás lehetőségével, írassák be gyermekeiket hittanra, ahol ennek alapjait, elméletét megtanulják. De segítsék őket abban, hogy az ott tanult elvek szerint éljenek, és így a helyes felelősségtudatuk kialakuljon. Ha ez megtörténik, akkor reménykedhetnek abban, hogy időskorukban is szolgálni fogják őket is gyermekeik, de feladatukat is megtalálják a világban.

[namelink name="Katona Pál"], Földeák

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!