Olvasói levelek

2007.08.31. 16:19

Az antifasiszta tüntetésről – személyes benyomás alapján

A budapesti Dózsa György téren szervezett antifasiszta tüntetésen körülbelül ezerötszázan vettek részt, köztük fiatalok is.

Néhány radikális jobboldali is elvegyült a tüntetők között, és amikor távozásra szólították fel, visszakérdezett: „Miért nem akarjátok, hogy veletek együtt tüntessek a gárda ellen?" Nagyon szerencsétlen esetnek tartom a Magyar Nemzet helyszínre küldött tudósítójával, Szarka Ágnessel szembeni durva fellépést. Ez nem pusztán emberi jogait sértette, hanem a tájékoztatás szabadságát is.

Kiváló beszédet mondott Daróczi Ágnes, kevésbé okosat és emberit Tamás Gáspár Miklós. Messzemenően hiányzott annak világos leszögezése, hogy a szélsőjobboldal malmára a Gyurcsány-kormány antiszociális, ultraliberális politikája hajtja a vizet. Tamás Gáspár Miklós diagnózisa, a „kapitalizmus folyamatosan termeli a fasizmust, mint máj az epét", nem tűnt méltó diagnózisnak egy tudós részéről, hiszen nem ad módot semmiféle komoly terápiára. Elvonatkoztat a konkrét helyzet konkrét elemzésétől. (Másutt is van kapitalizmus, még sincs ilyesfajta paramilitáris szervezkedés!)

Az Antifasiszta Ligában tömörülő balos áramlatok képviselői közül egy sem akadt, aki világos, egyértelmű bíráló megjegyzésekkel illette volna Gyurcsány politikáját, és kimondta volna, hogy messzemenően ludas a kialakult állapotokban.

Egyetlen szó sem esett a legégetőbb társadalmi problémákról, a megélhetésről, a szegénységről, egészségügyről és társadalombiztosításról, oktatásról, részvételi demokráciáról.

Összegezve: az antifasiszta megmozdulás csonkára sikerült, mert sok tekintetben mellőzte az őszinteséget, és azon antifasiszták felelősségének kimondását, akik így vagy úgy támogatják azt a politikát, amely a szélsőjobboldalnak kedvez, kitartanak Gyurcsány Ferenc kormánya mellett, mert attól tartanak, hogy bukása „utat nyitna a fasizmus előtt". Végül, a megmozdulásból teljes mértékben hiányzott a demokratikus erők összefogásának hangsúlyozása a szélsőjobboldali törekvésekkel szemben, és meghívásuk is magára a demonstrációra.

Erre persze csak demokratikusan politizálni tudó baloldal képes. Olyan, amely nem keveri össze a polgári demokratát a nácival!

Daróczi Ágnes beszéde különösen azért tetszett, mert disztingvált, egészen odáig, hogy még a megtévedt fiatalokkal is párbeszédet ajánlott, emberségesen, intelligensen, pánikkeltéstől mentesen.

Mester András közgazdász
2007. 08. 27.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!