Olvasói levelek

2007.08.07. 16:19

Az E412-es adalékanyag bejelentési kötelezettségéről

"A guargumi széles körben elterjedt adalékanyag, amelyet az élelmiszer- és takarmányiparban stabilizálásra, állományjavításra használnak."

Tisztelt élelmiszer- és takarmányipari vállalkozó!

Az Európai Bizottság értesítette valamennyi tagállamot, hogy a RASFF rendszeren keresztül kapott élelmiszer- és takarmánybiztonsági gyorsriasztás értelmében, a svájci hatóság értesítése szerint, magas dioxin és pentaklórfenol szennyezettségű guargumi (guarliszt, guargyanta) E412 adalékanyag került forgalomba az Európai Közösségben. A guargumi széles körben elterjedt adalékanyag, amelyet az élelmiszer- és takarmányiparban stabilizálásra, állományjavításra használnak. A dioxin határértékhez kötött toxikus anyag, amely főként vegyi környezetszennyezés révén kerül a táplálékláncba. A pentaklórfenol jelenleg már betiltott növényvédőszer, élelmiszerben és takarmányban nem fordulhat elő.

A rendelkezésre álló információk szerint az India Glycols Ltd. által forgalmazott tételeket érinti a magas szennyezettség. Két svájci cégen keresztül 9 tagállamba kerülhetett a kérdéses tételekből, az adatok alapján Magyarország is érintett. Mivel a pontos információk nem állnak még rendelkezésre, az Európai Bizottság elrendelte valamennyi tagállam számára, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket.

A fentiekre tekintettel felhívom a figyelmét arra, hogy a 178/2002/EK rendelet 19. és 20. cikke értelmében amennyiben egy élelmiszer-ipari vagy takarmányipari vállalkozó úgy véli vagy okkal feltételezi, hogy egy élelmiszer vagy takarmány, amelyet a vállalkozás behozott, előállított, feldolgozott, gyártott vagy forgalmazott, nem felel meg az élelmiszer- vagy takarmánybiztonsági követelményeknek, a vállalkozó haladéktalanul kezdeményezi az élelmiszer/takarmány kivonását a piacról, és erről tájékoztatja az illetékes hatóságot. Ha a termék eljuthatott a fogyasztóhoz, a vállalkozó hatékony eszközökkel és pontosan tájékoztatja a fogyasztókat illetve a takarmány felhasználóit a kivonás okáról, valamint szükség esetén – amennyiben egyéb intézkedések nem elegendőek a magas szintű egészségvédelem megvalósításához – vissza kell hívnia a már leszállított terméket.

A fenti bejelentési kötelezettségek minden élelmiszer- vagy takarmányipari vállalkozót terhelnek.

Jelen élelmiszerlánc-biztonsági esemény kapcsán felhívom a figyelmét arra, hogy amennyiben guargumi adalékanyagot használ fel, forgalmaz vagy tárol vállalkozásában, haladéktalanul jelentse be ezt a tényt az [email protected] címre, megjelölve a vállalkozás adatait, a termék azonosító adatait, a termék származási helyét, valamint a bejelentő elérhetőségét. Egyben felhívom a figyelmét arra, hogy a nyomon követhetőséget minden alapanyag, termék esetében biztosítani kell.

Amennyiben az élelmiszer-biztonsági nyomozás során a bejelentési kötelezettséget nem teljesítő élelmiszer- vagy takarmányipari vállalkozásnál guargumi adalékanyagot fedezünk fel, a bejelentési kötelezettség nem teljesítése miatt állat-egészségügyi bírság kiszabására kerül sor, melynek mértéke 20 ezertől 3 millió forintig terjedhet.

Szigeti Sándor főállatorvos
Csongrád Megyei Állat-egészségügyi Igazgatóság
2007. aug. 4.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!