Olvasói levelek

2008.01.25. 18:20

Kenyérsütés házilag

"Karácsonyhoz közeledvén bizonyára sokakban motoszkál a gondolat, hogy jó lenne kenyérsütő géppel megajándékozni a családot. Mások viszont ezt megtették korábban, és csalódottan tették félre a csodamasinát, mert nem sikerült jó kenyeret készíteni."

Karácsonyhoz közeledvén bizonyára sokakban motoszkál a gondolat, hogy jó lenne kenyérsütő géppel megajándékozni a családot. Mások viszont ezt megtették korábban, és csalódottan tették félre a csodamasinát, mert nem sikerült jó kenyeret készíteni. Én magam mintegy 10 éve sütöm családomnak a kenyeret, és elmondhatom, hogy nincs csodálatosabb, mikor a friss kenyér illata betölti az egész lakást. Bár forintra kiszámolva nem olcsóbb a bolti kenyérnél, biztosan tudom, hogy ebben nincs sem „kutyagumi", sem más műanyag adalék, ezért 5-6 napig is fogyasztható (de az nálunk ritkán adódik.) Ha minden jól sikerül, a kenyér feljön a betekintő ablakig, és szépen körbereped. A kenyér készítése fizikai és kémiai hatások összessége. A siker az arányokon múlik. Itt cseppekre és tized grammokra kell gondolni. Tapasztalataimat ezúton szívesen megosztom mindenkivel.

Bármelyik kenyérgéppel lehet jó kenyeret sütni. Jómagam az ötödiket nyüvöm. A receptúrám a közepes méretű, egy keverőlapátos kivitelhez méretezett, 75-80 dkg-os kenyér készítésére alkalmas. Természetesen az arányokat figyelembe véve más méretű géphez is használható. Azt javaslom, hogy először azonnali indítással készítsünk kenyeret, és amikor már jól megy, akkor érdemes időzített sütést csinálni. Jó kenyeret csak BL 80-as kenyérliszttel lehet készíteni! Az utóbbi időben már nagyáruházakban is kapható, de pékségekben, kenyérgyárakban is hozzá lehet jutni. Továbbá: kovász nélkül nincs jó kenyér. Dagasztáskor a kenyér állaga akkor jó, ha a tészta az edény oldalára feltapad, de könnyen le is válik. Amikor a tészta felvette az összes lisztet, szükség esetén lehet kicsit változtatni. Ha a keverőlapáton egy csomóban forog, egy kevéske folyadékot öntsünk hozzá! A könnyebb elkeverés érdekében fakanállal óvatosan be lehet segíteni. Ha a tészta túl lágy, egyik fele felragad az edény oldalára, és ott csak magában tekeredik, kevéske BL 80-as lisztet szórjunk rá! A sütés befejezésekor a keverőedény kihűlése után alaposan mossuk el, különös tekintettel a tengelyre. A lapátot ilyenkor mindig húzzuk le, a tengelyt forgassuk körbe. Ha a lapát a kenyérben marad, sose piszkáljuk késsel, vagy más fémtárggyal. Kézzel is könnyen kiszabadítható (a kenyér alja úgyis szépséghibás lesz, de ez kit zavar a fogyasztásban?). Az előkészítéshez érdemes klórmentes, tiszta vizet használni. Aki teheti, kipróbálhatja tejsavóval is. Én évek óta sörrel készítem. (A komlótartalom sokat javít az állagon.)
A mérőeszközök a géphez mellékelt tartozékok. Az élesztőkockát éles késsel nyolc egyenlő részre vágom. Az 1/8 rész képez egy adagot. Az élesztőt mindig szét kell morzsálni.

A receptúra:

1. Kovász: egy enyhén púpos mérőpohár BL 80-as lisztet egy edényben alaposan összekeverem másfél adag élesztővel és egy mérőpohár (2 dl) folyadékkal (lásd fentebb). Ennek állaga akkor jó, ha galuskát lehetne belőle szaggatni. Az edényt félreteszem kelni. Egy vászonkendővel mindig letakarom. A kovásznak legalább 3-4 órát állni kell, de még jobb, ha 12, esetleg 24 órát áll. Nem gond, ha a teteje egy kicsit megszárad.
2. Kenyér: A dagasztóedénybe egy mérőpohár folyadékot öntök. (Ehhez én külön mérőpoharat használok, mert a nedves edénnyel utána nem jó lisztet mérni.) Erre két csapott mérőpohár BL 80 lisztet szórok, majd egy fél mérőpohár BL 55-ös lisztet. Rámorzsolok másfél adag élesztőt. Időzített sütésnél fontos, hogy az élesztő ne ázzon folyadékban. Erre szórok egy nagyobb mérőkanál sót és ugyanannyi kristálycukrot. (Egy nagy mérőkanál = három kis mérőkanállal.) Erre kaparom a kovászt, és már indulhat is a gép.

Azt javaslom, hogy mindaddig, még szép és jó kenyér nem sikerül, a gyári alapprogramot használjuk, a fenti alkotókkal. Ha már a végtermék szép és jó, lehet kísérletezni világosabb, sötétebb beállításokkal, illetve a BL 55 liszt helyett lehet keverni tönkölylisztet, rozslisztet, teljes kiőrlésű lisztet, stb. Lehet kísérletezni a BL 80-as liszt és más liszt arányaival. Én mindig visszatértem a fenti receptúrához.

A kísérletezéshez sok sikert, a kenyérhez jó étvágyat, és kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok!

Kotymán László, Szentes

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!