Olvasói levelek

2008.01.08. 15:21

Vigyázz, kész, karácsony!

"Rémlik, hogy ez a nap valami születésnap. Biztos, mert ajándékozás is van. Igaz, nem az ünnepelt kapja, de ilyen apróságon ne akadjunk föl. Aki ismeri Őt, tudhatja, nem egy haragtartó típus. Kétezer év alatt hozzászokott, hogy kihagyják néha."

Rémlik, hogy ez a nap valami születésnap. Biztos, mert ajándékozás is van. Igaz, nem az ünnepelt kapja, de ilyen apróságon ne akadjunk föl. Aki ismeri Őt, tudhatja, nem egy haragtartó típus. Kétezer év alatt hozzászokott, hogy kihagyják néha.

Apropó, ajándék. Elég közhely, és sokan, sokfélét írtak már róla, hogy micsoda kereskedelmi hajcihő ez az adventi időszak. Baráti, ismerősi beszélgetésekben felmerül: tiszta pánik az egész, még a Tata, meg a Juci néni ajándéka sehol, a sógornak meg azt se tudom, mit vegyek! Apusnak megvan a nyakkendő. Valahogy mindenki érzi, nem teljesen jó ez így. Inkább panaszkodnak, mint örülnek. Kérdezhetjük: akkor miért teszik? Mert kötelesség, mert így illik, vagy mert tényleg meg akarjuk lepni szeretteinket?

A boldogsághoz nem biztos, hogy a 107 cm-es plazmatévén, vagy az egész Európát magában foglaló GPS-es kütyün keresztül vezet az út (legalább ez legyen igazi Európa), de ha segít azt elérni, ám legyen! Ne ítéljük el azt, aki mondhatnánk balga módon hitelt is felvesz, hogy olyan legyen az az ünnep, hogy csak na! De azt se bántsuk, aki nem az anyagi világ kézzelfogható dolgaival éri el ugyanezt.

Hívőknek és ateistáknak egyaránt jusson eszébe, ez a két nap gyorsan elmúlik. Tanulságként egy mondat egy ismerősömtől: „Én nem tartok külön semmilyen ünnepnapot, nekem minden nap az, mert a feleségemmel lehetek!"

Boldog karácsonyt mindenkinek!

Magyar Ernő, Szeged

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!