Olvasói levelek

2008.02.08. 15:48

Adalék a vasutasok sztrájkjához

A sztrájkról szóló olvasói véleményekben megjelenő gondolatokhoz tennék még hozzá néhányat. Olyanokat, amelyekről a megjelent sorokban, véleményekben kevésbé esett szó. Ezek nem a sztrájk miatti egyéni sérelmekről szólnak. Sokkal inkább a tárgyilagos tisztánlátáshoz szükségesek.

Demokráciában élünk, melyben alkotmányos jog a sztrájk. A sztrájkok célja általában a munkavállalók érdekeinek érvényesítése. Kicsiny hazánkban nagyon kevés a működőképes szakszervezet. A multinacionális cégek, de általában a munkaadók mindent megtesznek a szakszervezetek akadályoztatására, lejáratására. Nélkülük sokkal könnyebb a béreket alacsony szinten tartani, dolgozóikat kizsákmányolni. Nálunk még kijátszhatják a munkavállalókat egymás ellen.

Vonat helyett buszokat indítanak. Németországban, Franciaországban stb. a társadalmi, munkavállalói szolidaritás miatt ezt már kevésbé lehet megtenni.

Ott hatékonyabbak is a sztrájkok. A sztrájk a munkavállalók érdekeit védi, megélhetésükért küzdenek. Ne rontsuk az esélyeiket egoista, csak magunkkal törődő megnyilvánulásainkkal.

A tüntetésekről is röviden: a tüntetésekkel egyet nem értőknek, meleg szobából, karosszékből a legkönnyebb zavargást, felfordulást kiáltani. Szimpátiatüntetést is lehet tartani a kormány, az egészségügyi törvény stb. mellett. Persze ezt demokráciában nyilvánosan, az utcán kell megtenni.

Megváltozott a világ. A polgárok a közügyekbe is beleszólhatnak. Nem elég az alacsony bérek, a munkavállalók kiszolgáltatottsága miatt csak keseregni és várni a sült gesztenyét.

Badényi István, Szeged

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!