Olvasói levelek

2008.02.15. 16:33

Tiszán innen...

"Nem is olyan régen – úgy hatvan éve – Csongrád egyik termő, lakott területe volt a Nagyrét, a Tisza túloldala. Élt ott ezren felüli lélek dolgos szeretetben, paraszti világban."

Nem is olyan régen – úgy hatvan éve – Csongrád egyik termő, lakott területe volt a Nagyrét, a Tisza túloldala. Élt ott ezren felüli lélek dolgos szeretetben, paraszti világban. Szép nagy iskolájuk is volt, ahol vasár- és ünnepnap miséztek.

Aztán 1959–1960-ban jött a tszcs, és lábasjószág is csak alig maradhatott, talán egy tehén. Ma alig harminc tanya lakott, a többi rom, beszántva, melyet egy-egy epersuha jelez a tábla közepén. Ott élet volt. A rombolás – lehet – tudatos ma is. Most az ott maradók villany, út, víz nélkül élnek. A dűlő végén csak a tarka keverék várja a hazatérőt. Orvos, bolt, ismerős ilyenkor, a puszta télen ritkán fordul erre. A Tisza elválaszt, pedig ha hagynák, összekötne, mint ezer éve. A város emblematikus fahídját telelőbe viszik a hideg beálltával, dolgát a komp, dereglye veszi át. Az régen mindig működött. Útját a beállt jégen kis csónakkal emberek vágták bátran, mi meg néztük a gátról. Teli volt a „mozgó", rajta biciklik, kantakosarakban rizs meg só, meg minden – disznóvágásra készültek.

Most meg mi van 2008-ban? Van hajó meg új technika, meg minden, de nincs átkelés! Nincs orvos, mentő, ajtót nyitó, de van rendelet, magyarázat, figyelőszolgálat stb. A városi oldalon – melegedőben – hídászok ablakon keresztül nézik a túloldalt, munkára engedélyt nem kapnak.

Amott a túlparton kucsmában, csizmában asszony áll, mellette kutya, de az sem szaladgál, ül. Tekintete forgóról felszálló vadkacsát vizslat, követve azt a túlpartig. Ennyi volt, odaát van.

Sötétedik, az asszony megfordul, elindul haza, be a Nagyrétbe, Csongrádra, merthogy az ott van. Ma sem történt semmi! Ma sem tudtam átmenni a folyón, a gyerekeket látni a kollégiumban. Elválaszt 120 méter beállt víz, meg egy rakás szerencsétlenség.

A Tisza jég alatt is él, fent meg repülők szállnak.

Hideg van, a nagyrétieknek nagyon!

Murányi László,
Csongrád

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!