Olvasói levelek

2008.06.16. 18:18

A mindszenti strand

"Egyre többet lehet hallani, olvasni Mindszentről a különböző eseményekkel kapcsolatban, melyek nem egyszer negatív tartalommal vannak tele."

Egyre többet lehet hallani, olvasni Mindszentről a különböző eseményekkel kapcsolatban, melyek nem egyszer negatív tartalommal vannak tele. Sajnálattal veszem tudomásul, hogy már országosan is kint vagyunk a napi, kisvárosi történésekkel, nemcsak a beszélgető emberi kapcsolatok normális szintjén, hanem ennek elvadultabb formáival is. Mint régen Mindszenten élő és itt is született ember, élve lokálpatrióta jogommal, nem tudom szó nélkül hagyni az elmúlt hónapok Tisza- parti eseményeit.

Tudomásom szerint megállapodás történt 2007-ben egy vállalkozóval a strand part menti szakaszának rendbetételére – amit el is fogadok. Ám ezek után száz köbméterével hordták el a homokot – állítólag a szükséges engedélyek nélkül –, és mint egy csatateret, úgy hagyták a homokpartot. Ezt már nem tudom elfogadni. A vállalkozó úr viszont megígérte, hogy mindent helyreállít, azzal az úttal együtt, amelyen a több tíz tonnás járművek is közlekedtek.

Később egy vita és a hivatalból megtett feljelentés után ezt azzal tagadta meg, hogy érdekmúlás miatt nem vonul fel, nem végzi el a még hátralévő munkát, ha az önkormányzat nem mondja ki, hogy tevékenysége során nem történt bűncselekmény, és minden a szerződés szerint történt.

Nem vagyok jogász, de ahhoz nem kell jogi ismeret, hogy tudjuk: bűncselekmény elkövetését vagy az ártatlanságot csak a bíróság — illetékes hatóság — mondhatja ki. Ezt a vállalkozó úrnak is tudnia kellene.

Ami az érdekmúlást illeti, úgy tűnik, miután a homok elszállítása megtörtént, a továbbiak már nem álltak az érdekében. Korábbi ígéreteit nem tartotta be. Tudja-e, hogy évtizedek óta, a mindszenti strandra járó emberek a kellemes környezet miatt látogatják a selymes homokjáról ismert strandot? Nem csak a mindszentiek, hanem a környékbeli települések lakói közül is sokan évről évre visszatérően itt pihennek, van hétvégi házuk, strandolnak. Sokan nem tudják megfizetni a belföldi vagy külföldi nyaralásukat, és keresik a legolcsóbb pihenési lehetőséget. Most mindezt egy csapásra megváltoztatták, és félő, hogy amit az ember elrontott, a természet csak hosszabb idő alatt tudja helyrehozni. A part siralmasan néz ki. Sok pihenésre vágyó ember nyaralása lett tönkre téve, hiszen aki mindezeket meghallotta, nem valószínű, hogy ide jön nyaralni. A strand jelenlegi katasztrofális helyzetét mutatja még a Tisza vize által a strandra hordott vastag iszaphordalék is. Ez akár még balesetet is okozhat: a csúszós agyagon könnyen eleshet az ember.

Felvetődhet még a továbbiakban, hogy ki fogja helyreállítani az okozott károkat, illetve ki fogja állni az eddig felmerült költségeket – netán az adózók?

Nem tudom, hogy a homokot hová szállították, és hol használták fel (feltételezem, hogy hasznos célra), de aki kapott belőle, annyit megtehetett volna, hogy legalább köszönetet mondjon érte Mindszentnek.

Lehet, hogy már túl sűrűn kerül napirendre a strand ügye. Most mégis remény van arra, hogy más vállalkozó elvégzi a szükséges helyreállítási munkálatokat. Szorítok, hogy sikerüljön nekik. De várjuk az illetékes hatóságoktól is az ügy megnyugtató lezárását. Én mindenesetre ezzel a mérgelődésemmel magamban lezártam az egész témát, de a mindszentieknek ez még hosszú ideig beszédtéma marad.

Tisztelt strandolók, azért jöjjenek/gyertek Mindszentre! Bízzunk abban, hogy újra lesz kellemes, homokos partszakasz, és abban is, hogy nem lesz alkalom iszapfürdőzésre és iszappakolásra sem.

Herczeg Imre,
Mindszent

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!