Olvasói levelek

2008.09.16. 14:48

Lehetetlen küldetés? A mammográfiáról szakmai szempontból

"A közelmúltban a Délmagyarország hasábjain megjelent. mammográfiával kapcsolatos észrevételek és reklamációk késztettek arra, hogy néhány, elsősorban szakmai észrevételt tegyek ezekkel kapcsolatban."

Delmagyar.hu / Olvasói levél

A közelmúltban a Délmagyarország hasábjain megjelent. mammográfiával kapcsolatos észrevételek és reklamációk késztettek arra, hogy néhány, elsősorban szakmai észrevételt tegyek ezekkel kapcsolatban.

Az emlő betegségeinek diagnosztikájában alapvető módszer a mammográfia (speciális röntgenfelvételi eljárás), mely bizonyos életkor felett képes arra, hogy már igen kicsiny, akár néhány milliméter nagyságú elváltozást is felfedezhessünk. A nők egyik leggyakrabban előforduló daganatos megbetegedése az emlőrák. Mivel keletkezésének okai pontosan máig nem ismertek, és az egyre korszerűbb komplex terápia sem hozta meg a kívánt eredményeket a túlélés javítása tekintetében, javulás csak a korai felfedezéstől remélhető.

A múlt század második felében indult tudományos vizsgálatok bebizonyították, hogy a mammográfia alkalmas az emlő daganatok korai felfedezésére, azaz a szűrésre. Az Amerikában, valamint az Európai Unió országaiban bevezetett nemzeti szűrőprogramok eredményeként az emlőrák okozta halálázás 25-45 %-kal csökkent. Ez Svédországban a legeredményesebb, ahol az érintett korosztály 80 %-a részt vesz a vizsgálatokon.

Magyarországon már 1997 óta törvény és miniszteri rendelet biztosítja kétévenként a szűrő jellegű mammográfiás vizsgálatot, de csak 2002-ben indult el a szervezett lakossági szűrés. Ennek során a legveszélyeztetettebb korosztályba tartozó 45 - 65 éves nőket kétévente levélben hívják meg adott helyre és időpontban mammográfiás vizsgálatra. Ehhez beutaló nem kell, ingyenes, és ha semmilyen technikai hiba nem akadályozza a munkát, 15-20 perc alatt megtörténik a vizsgálat. 2002-ben Szegeden is elindult ez a tevékenység, két helyen is. A városi egészségügyi integráció eredményeként az egyetemi mammográfiás tevékenységet 2008 januárja óta az Euromedic Diagnostics Szeged Kft. végzi. A mammográfiás egységek a Patológiai Intézetben az I. Rendelőintézet röntgendiagnosztikai részlegén kaptak helyet. 2008. január közepe óta itt történik Szeged város érintett korosztályának behívásos szűrése, valamint a város és a kistérség panaszmentes, de beutalóval jelentkező asszonyainak vizsgálata. A patológiai intézeti egységben folyik a szűrésen kiemelt esetek, a panasszal jelentkező páciensek, valamint a rosszindulatú daganat miatt megoperált és rendszeres ellenőrzést igénylő betegek vizsgálata, illetve a nem tapintható daganatok műtét előtti jelölése is itt történik. Ezen kívül a hét egy napján ide hívjuk meg a Szeged kistérség városaiban és községeiben lakó asszonyokat szűrésre. Ennek a sokrétű munkának a megszervezése nem egyszerű feladat, orvos-szakmailag egyértelmű centralizációt igényel, ezért minden vizsgálatra csak egy helyen, nevezetesen a Patológiai Intézetben (Szeged, Állomás u. 2) lévő egységben lehet személyesen vagy telefonon az 545-433 közvetlen fővonalú számon jelentkezni.

Az elmúlt 8 hónap munkája nem volt könnyű, és sajnos bizonyos tekintetben lehangoló, ugyanis a szűrésre meghívott közel 7500 asszonyból mindössze 34 % (!), 2575 fő vette igényben ezt a szolgáltatást. Ugyanakkor több mint 4000 panaszmentes, és 2750 panaszos, beutalóval jelentkező pácienst vizsgáltunk Ez azért elgondolkodtató, mert adott egy olyan lehetőség az asszonyok számára, amikor nem kell szakrendelésen várakozni a beutalóért, nem kell telefonon vagy személyesen időpontot egyezetni.

A szűrési lehetőség visszautasítása legfőképp azért szomorú, mert ezzel sokan nem adják meg maguknak azt az esélyt, hogy a korai, még nem tapintható rosszindulatú betegég felfedezésre kerüljön. Szinte minden héten van olyan esetünk, amikor már tapintható eltéréssel érkező páciensről kiderül, hogy néhány hónapja vagy hete kapott ugyan meghívót, de akkor még nem volt panasza és nem ment el. Az sem ritka, hogy olyan előrehaladott daganatokkal érkeznek vizsgálatra asszonyok, akik az elmúlt 6 év alatt már több alkalommal kaptak meghívást szűrésre és valós vagy mondvacsinált okokra hivatkozva nem éltek a lehetőséggel. Ilyenkor már a legkorszerűbb kezelés sem hozza meg a remélt gyógyulást.

Azt is tudni kell, hogy fiatal korban, amikor az emlőt felépítő szövetek közül a mirigy és kötőszövet még sokkal nagyobb arányban fordul elő, mint a zsírszövet, a mammográfia teljesítőképessége jóval gyengébb, mint 40 év fölötti korosztályban. Az is tény, hogy a fiatal emlő mirigyállományának sugárérzékenysége jelentős ezért 40 éves kor alatt csak kivételes estekben készül mammográfia. Ebből következik, hogy ilyen életkorban a mammográfia nem tudja betölteni azt a szerepét, mint idősebb korban, és azért sem mert a fiatal korban kialakuló daganatok rendkívül gyorsan nőnek, tehát nem alkalmasak szűrésre. A kockázat nagyobb, mint a haszon. Terhelő családi adatok esetén mindig egyedi elbírálást igényel, hogy mi a követendő vizsgálati taktika és ebben döntő fontosságú, hogy milyen életkorban bukkant fel a daganat az elődökben. Az idősebb korosztályban is van, akiknél nem lehet minden esetben kimutatni a lappangó kis daganatot. Szerencsére ez ritkán fordul elő, de azért kell erről tudni, mert negatív mammográfiás lelet után akár 6 hónap múlva is kialakulhat tapintható csomó a mellben. Ilyenkor – szakorvosi beutalóval – haladéktalanul fel kell keresni az illetékes mammográfiás egységet. Ebben a vonatkozásban is fontos szerepe van az emlő havonkénti önvizsgálatának, ami serdülőkortól egészen az aggkorig minden nőnek ajánlott.

Az előjegyzések illetve a várólisták vonatkozásában 2008-ban igen jelentős javulást értünk el. A munkaszervezésnek és a központosított előjegyzésnek köszönhetően 90 napról 30 majd 21 napra csökkent a várakozás. Természetesen ez nem vonatkozik a tapintható csomóval érkező páciensekre. Ilyenkor akár azonnal, de legkésőbb 1 héten belül meg tudjuk őket vizsgálni. Kivételek ez alól a fiatal páciensek, akinek a vizsgálatát még ilyen esetben is a menstruáció (havi vérzés) után javasolt végezni. Minden hónap 10. napjától adjuk ki a következő hónapra a vizsgálati helyeket, ezért az ezt követő néhány napban valóban jelentős a forgalom, naponta akár 65 - 70 előjegyzést is kiadunk. Minden munkanapon reggel 8 és 15 óra között ezt néhány perc alatt személyesen is el lehet intézni. Terveink között szerepel az internetes előjegyzés lehetőségének megteremtése is.

Ha az érintettek minél többen igénybe vennék a szűrést, akkor lényeges kevesebb olyan vizsgálatra lenne szükség, ahol beutalóért, időpontért kell sorban állni. Nem beszélve arról, hogy egyre több korai eset kerülne felfedezésre és egyre kevesebb előrehaladott daganattal találkozhatnánk.

Dr. Ormándi Katalin, a SZTE/ED Mammográfiás Szűrő- és Diagnosztikai Laboratórium vezetője, az OTH Országos Szűrési Munkabizottság tagja

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a delmagyar.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!